Merkelova sa Vučićem danas u Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić biće danas domaćin njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, čiji mandat se privodu kraju.

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju dok je bila na funkciji kancelara Njemačke. Merkelova je, rekao je više puta Vučić, mnogo učinila za Srbiju, posebno kada je riječ o njemačkim investicijama u zemlji.

Kancelarka, koja poslije Beograda ide u Tiranu, gdje će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, u Beogradu će boraviti najduže i za to vrijeme će imati niz sastanaka.

Ona će na beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ stići nešto poslije 16 sati, gdje će joj biti priređen doček, a ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbija.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsjednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate “Srbija“.

Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik je rekao i da je sa Merkelovom uvijek imao „otvorene razgovore“, bez obzira o čemu su razgovarali, da je srećan zbog njene posjete, bez obzira šta će čuti od nje neposredno pred okončanje svog mandata.

„Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015., kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i što je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovodjenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje“, rekao je Vučić.

Ranije ove nedelje, portparolka njemačke vlade Martina Fic najavila je da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.

Diplomata Zoran Milivojević očekuje da Merkelova tokom ove posjete kaže da Njemačka ne mijenja politiku kada je riječ o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

„Nije ni slučajno da u Beogradu bude zasebno, a onda sa ostalima da bude u Tirani. To su potpuno jasne poruke da Nemačka ima interes za ovaj prostor“, primećuje Milivojević.

Milivojević podsjeća na značaj Njemačke za srpsku privredu, pošto je Njemačka najveći investitor, a i njene kompanije zapošljavaju 72.000 ljudi u Srbiji.

Većina analitičara očekuju da će Merkelova u Beograd doći bez novih poruka, insistirajući prije svega na saradnji na Zapadnom Balkanu.

Ali za pretpostaviti je da će se u razgovoru sa predsjednikom Vučićem naći i pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine i stanje u Republici Srpskoj, naročito u kontekstu imenovanja njemačkog diplomate Kristijana Šmta za visokog predstavnika u BiH.

Od dolaska na vlast, i dok je bio premijer, Vučić je njegovao odlične odnose sa njemačkom kancelarkom, za koju i danas kaže da je glavna liderka u Evropi, i da će to zasigurno ostati i nakon odlaska u „penziju“.

Posljednji put kancelarka Merkel posjetila je Beograd jula 2015. kada joj je domaćin bio Vučić, ali u funkciji predsjednika Vlade Srbije.

Vučić je od tada u više navrata boravio u Berlinu, gdje se sastajao sa kancelarkom Merkel, koju je podržao i kao liderku Hrišćansko-demokratske unije (CDU) sestrinske partije Srpske napredne stranke (SNS)

(Tanjug)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.