Hoće li Tegeltija sazvati sjednicu ili neće biti plata

Ukoliko se uskoro ne donese odluka o privremenom finansiranju od 1. novembra doći će do obustave svih isplata iz budžeta Bosne i Hercegovine. To znači da će svi državni službenici ostati bez plate, a neće se servisirati ni druge obaveze osim spoljnog duga i međunarodnih obaveza BiH.

Ovaj čvor, izazvan odlukom funkcionera na nivou vlasti Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske koji ne žele učestvovati u radu dok se ne riješi problematična zakonska zabrana negiranja genocida, mogu riješiti Parlament BiH ili Savjet ministara BiH.

No problem i rješenje je, kako rekosmo, u rukama političara iz Republike Srpske.

Kako nezvanično saznajemo državni parlamentarci koju dolaze iz Republike Srpske nastaviće bojkot i 20. septembra za kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ipak, rješenje bi se moglo pronaći na sjednici Savjeta ministara BiH koju treba zakazati predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD).

Sazivanje sjednice bi značilo da visoki funkcioner SNSD-a krši zaključak Narodne skupštine RS o ne učešću u radu Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i Savjeta ministara BiH.

Ipak, kako saznajemo, uveliko se traži model kojim bi zvaničnici iz Srpske „zaobišli“ ovaj zaključak te sazvali sjednicu i glasali za odluku o privremenom finansiranju.

„Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH), osim u slučajevima kada je nepohodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona“, glasi zaključak NSRS-a.

Upravo u drugom dijelu ovog zaključka leži plodno tlo za SNSD da pokuša svojim glasačima, ali i opozicionarima u RS, opravdati „povratak na teren“ i nastavak rada u institucijama BiH na krilima priče „o sprečavanju donošenja odluka protivno interesima RS“.

Jasno je da je odluka o privremenom finansiranju u interesu svih državljana BiH, a nikako protiv nečijih interesa, pa ni RS.

Nedavno je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić rekao da ovakvim ponašanjem političara iz RS trpe svi građani te ako do kraja septembra ne bude donijeta odluka o privremenom finansiranju preko 7.000 zaposlenih u institucija Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske neće primiti plate. Zapitao se ko je taj koji će ponijeti taj dio odgovornosti.

Na dnevnom redu sjednice Parlamenta BiH zakazane za 20. septembar je i Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021., koji je Predsjedništvo BiH utvrdilo u junu ove godine. Radi se o proceduri u drugom čitanju.

Podsjetimo, budžet je usvojen u prvom čitanju, a prema proceduri, ako bude usvojen u drugom, što podrazumijeva i amandmane, ide u Dom naroda. Ako i državni delegati usvoje prijedloge, BiH bi imala budžet i ne bi bila potrebna odluka o privremenom finansiranju za četvrti kvartal.

Tu odluku Ministarstvo finansija i trezora BiH nedavno je dostavilo Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH pa je za sada nejasno da li će biti usvojen budžet, odluka o privremenom finansiranju ili nijedno od toga, čime bi došlo do „zaključavanja“ državne kase.

Poznato je da su mnoge političke krize u BiH završavale onda kada su na red dolazile raspodjele fotelja ili novca.

(Klix)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.