Novalić treba podnijeti ostavku: Njegove izjave graniče sa zdravim razumom

„Zavisi šta kupujete. Ako kupujete ulje kupit ćete ga 37% manje. Ako kupujete gorivo dobit ćete ga 10% više“.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić još jednom je u javnom prostoru, gostujući u emisiji Federacija danas, izjavio rečenicu o kojoj se danima priča. Društvene mreže preplavljene su šalama na njegov račun, a građani iskazuju i jedan oblik nezadovoljstva.

Ovaj put Novalić je na konstataciju voditelja da 100KM danas i 2018. ne vrijede isto odgovorio: „Zavisi šta kupujete. Ako kupujete ulje kupit ćete ga 37% manje. Ako kupujete gorivo dobit ćete ga 10% više“.

Mnogi smatraju da je izjava neprimjerena, ali i bahata

„Najnovija izjava premijera Novalića ili bolje da je nazovemo, još jedna u nizu njegovih izvala, samo potvrđuje koliko su vodeći političari izgubili dodir sa stvarnošću i koliko ne razumiju zašto bi bilo kome mogao biti problem to što je ulje poskupjelo „tričavih“ 37%. Njegova nevjerovatna računica o poskupljenjima, kojom nas je pokušao uvjeriti da više vjerujemo njemu, nego svojim novčanicima, se može uporediti s poznatom izjavom francuske kraljice Marie Antoinette, koja je, u vrijeme nestašice kruha, građanima poručila da „ako nemaju kruha, jedu kolače“. Pa tako i premijer Novalić građanima poručuje da, ako nemaju para da kupe 100 litara ulja, onda kupe samo 67 litara pa neće ni osjetiti poskupljenje od 37%.“ komentar je političke analitičarke Ivane Marić za BUKU.

Ona dodaje da mnogi građani BiH sa političarima imaju bolestan odnos i ostaju im odani bez obzira koliko ih oni vrijeđaju, ponižavaju, uzimaju im novac, oduzimaju im prava i sve to pod izlikom da oni to rade iz ljubavi prema njima tj. prema njihovom narodu. Za to vrijeme imovina političara raste brzinom svjetlosti, a što više novca uzmu od građana, to više novca sebi prisvoje kroz dodatne naknade, nagrade, luksuzne automobile, reprezentacije i namještene poslove.

„Iskoristit ću Novalićevu izjavu da objasnim kako se to može riješiti. Kada bi na izbore, umjesto dosadašnjih 55%,  izašlo bar 67% birača, političari kao Novalić nikada ne bi ni dobili priliku da budu klauni kojima se smijemo, dok nas oni u sve više u crno zavijaju“ dodaje Marić.

Sociologinja Smiljana Vovna kaže da se izjave Fadila Novalića graniče sa zdravim razumom. Slušamo ih već drugi mandat.        

“Argumete koje je on iznio na povećanje određenih artikala očito je da su i novinara ostavile zatečenim i šokiranim, tako da je bilo za očekivati burna reakcija građana putem društvenih mreža” kazala je Vovna. Ovo nije prva sporna izjava Fadila Novalića, podsjeća Vovna.

“Ako se sjetimo sa početka prvog mandata izjave da građani ne moraju da kupuju luksuznu robu nego samo osnovne namirnice, pa čak ni mlijeko svaki dan onda nas ne čudi ova od prije neki dan da on ne vidi problem ako za istu sumu novca možemo kupiti manje robe ili je zamjeniti jeftinijom.” Dodaje Vovna.

Novinarka Rubina Čengić smatra da je ovo dovoljan razlog da Fadil Novalić, premijer u tehničkog mandatu podnese ostavku. Ovakve izjave su dodatni razlog, ali podsjeća da je Novalić ipak na optuženičkoj klupi što ga dodatno kompromituje.

“Mislim da je krajnje vrijeme da Fadil Novaliće podnese ostavku, zamijeni savjetnike ili prestane javno istupati jer od onih cigara, telefona, antiantifašista, pa do sada je baš previše, treba znati mjeru. No ne čudi me jer nije lako voditi složenu odbranu pred sudom i nepotpunu Vladu” smatra Čengić.  

Izjave koje možemo čuti od Fadila Novalića ne možemo čuti u zemljama razvijenih demokratija, tvrdi Marić.

„ Ovakvih  primjera siguno ima dosta u totalitarnim sistemima i hibridnim demokratijama, među koje nažalost spada i BiH. Međutim, ovakvih primjera nema u državama sa razvijenom demokratijom.“

Političari u drugim državama se bolje ponašaju od naših, ne zato što su oni bolji ljudi, već zato što imaju bolje kontrolne mehanizme, od svoje stranke, opozicije, medija, građana pa sve do tužilaštva koji će se svi potruditi da svako odgovara za svoje nelegalne i nemoralne poteze.

„To je ono što nama nedostaje jer u BiH su sve strane kolektivno zakazale, dok pojedinci, koji ukazuju na to, ne mogu sami mnogo da urade.  Nismo mi žrtve, mi smo saučesnici u ovom haosu“ ocjenjuje Marić.

Zašto građani trpe bahate političare: humor umjesto bunta

Izjava Fadila Novalića jeste naišla na osude javnosti, ali su građani uglavnom reagovali satiričnim postovima na Facebooku, montažama i šalama. Zašto je humor postao naš bunt?

“Bojim se da opet nećemo naučiti ništa i da će izborna mašinerija brojača glasova, prije svega,odraditi posao i imaćemo rezultate onakve kakve imamo zadnjih 25 godina. Uprkos procesima koji se vode na sudu, uprkos stalnim obmanjivanjem građana, lažim, o nabavci vakcina, običan čovjek će „naleći“ na nacionalnu retoriku prije izbora i povesti se mantrom bolje naš loš nego njihov dobar” komentariše Vovna dodajući da su u Novalićevu odbranu stali samo plaćeni botovi.

Bezobzirne i bahate izjave političara nisu ništa novo. Isti obrazac ponašanja traje već 30 godina.

„Kakva je reakcija birača na to? Ponovo glasaju za te i takve političare. Zašto bi oni onda mijenjali bilo šta. Da su građani do sada na izborima kažnjavali takve političare mi bismo do sada već ušli u EU. Međutim, dozvolili smo da nas političari zalijepe tako da od njihove priče o nacionalizmu ne vidimo da nas svi zajedno varaju i pljačkaju.

Da ne zaboravimo, mi ovdje zbijamo šalu sa osobom koja ima potvrđenu optužnicu za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, za zloupotrebu položaja i primanje nagrade za trgovinu utjecajem, krivotvorenje službene isprave i pranje novca vezano za nabavku beskorisnih respiratora u vrijednosti od 10 miliona KM. Ako smo dozvolili da takva osoba i dalje ostane premijer Federacije BiH, onda nam i preostaje samo da se smijemo, ali ne njemu, već sami sebi“ poručuje Marić.

Smijeh se teško kontroliše i jedna je od najjačih emocija, ali možda je pogrešno oružje u borbi za dostojanstven život građana.

“Mnogo je šala na njegov račun i one su ok, ali mi to malo skupo plaćamo, pa sad već prestaje biti smiješno” zaključuje Čengić.

SRĐAN TOMIĆ / BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.