Udruženje novinara BiH pita RAK: Po kojim kriterijumima je ATV dobio MUX A, a BN nije?!

Upravni odbor BH novinara javno pita RAK, članove Vijeća i direktora Draška Milinovića da li su osigurali da dva javna emitera – BHRT i RTRS, koji upravljaju digitalnim MUX- om A, dozvole pristup digitalnom paketu i predajnicima svim TV stanicama na ravnopravan i nediskriminatoran način? Bosanskohercegovački regulator javnosti mora odgovoriti kako se moglo desiti da RTRS onemogući BN televiziji priključenje na digitalni MUX A na Kozari, a da taj pristup osigura za ATV?! Jesu li u pitanju profesionalni kriteriji – ako jesu, neka ih javno objave RAK i RTRS, ili je ovdje riječ o ispunjavanju političkih zahtjeva vladajućih struktura u Republici Srpskoj koje odavno vode “rat” protiv BN TV i njihove uredničke politike!?“

„Upravni odbor BH novinara poziva Regulatornu agenciju za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) da preispita svoju odluku i dosadašnji tok gašenja 171 analognog predajnika u BiH, koje su javne i komercijalne TV stanice koristile za distribuciju svoga singnala, te širenje informativnih i drugih sadržaja do bosanskohercegovačkih građana“, kaže se u saopštenju Upravnog odbora BH novinara u vezi sa gašenjem analognih TV predajnika u BiH.

Činjenica da bi 26 javnih i komercijalnih TV stanica do kraja 2021. godine moglo ostati bez mogućnosti emitovanja programa u značajnom dijelu BiH predstavalja, kako kažu, nedopustiv atak na slobodu infomisanja i pravo građana da informacije dobijaju iz različitih i neovisnih izvora informacija. 

„Upravni odbor BH novinara ne dovodi u pitanje utemeljenost odluke RAK –a da, zbog poštivanja međunarodnih standarda i zahtjeva regulatora iz Hrvatske, zatraži od domaćih televizijskih stanica gašenje analognih predajnika koji ometaju uvođenje 5G mreže u susjednoj državi. Pohvalno je i to što je RAK na vrijeme upoznao sve TV stanice o posljedicama koje mogu nastupiti nakon gašenja analognih predajnika. Istovremeno, nameće se pitanje: koja su alternativna rješenja data TV stanicama  kako bi se osiguralo njihovo nesmetano funkcioniranje i rad u interesu javnosti i nakon gašenja analognih predajnika?“, stoji u saopštenju.

„U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara javno pita RAK, članove Vijeća i direktora Draška Milinovića da li su preduzeli sve mjere da se u proces gašena analognih predajnika ide na objektivan, transparetan i pošten način, koji neće ugroziti medijske slobode i pravo građana na infomisanje? Jesu li osigurali da dva javna emitera – BHRT i RTRS, koji upravljaju digitalnim MUX- om A, dozvole pristup digitalnom paketu i predajnicima svim TV stanicama na ravnopravan i nediskriminatoran način? Bosanskohercegovački regulator javnosti mora odgovoriti kako se moglo desiti da RTRS onemogući BN televiziji priključenje na digitalni MUX A na Kozari,  a da  taj pristup osigura za ATV?!  Jesu li u pitanju profesionalni kriteriji – ako jesu, neka ih javno objave RAK i RTRS, ili je ovdje riječ o ispunjavanju političkih zahtjeva vladajućih struktura u Republici Srpskoj  koje odavno vode “rat” protiv  BN TV  i njihove uredničke politike!?“, ističe se u saopštenju.

UO BH novinara podsjeća da BiH kasni sa procesom digitalizacije gotovo deceniju i da je jedina država regiona koja nije u potpunosti prešla na digitalno emitiranje, iako je rok za to istekao sredinom 2015.

„Za ove svrhe država je izdvojila više od 30 miliona konvertibilnih maraka – nikako se ne bi smjelo desiti da ta sredstva sada budu iskorištena za “gašenje” medija čije uredničke politike nisu po volji vladajućih političkih partija i njihovih lidera“, naglašavaju u UO BiH.

„Nije bez značaja ni podatak da su evropske države  i države okruženja, sa regulatorima na čelu, obavezale javne servise da osiguraju prelazak na digitalno emitiranje i distribuciju signala za sve TV stanice pod jednakim uvjetima i sa javno dostupnim kriterijima. UO BH novinara zahtijeva isti takav pristup i za TV stanice u Bosni i Hercegovini, za šta su direktno odgovorni javani servisi – RTRS i BHRT, kao i Regulatorna agencija za komunikacije, koja snosi najveću odgovornost za objektivnost i apolitčnost dodjele prostora u digitalnim MUX –ovima za bh.elektronske  medije“, kaže se u saopštenju UO BH novinara.  

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.