Tenzije uoči ustoličenja Joanikija: Komite se naoružavaju

U Crnoj Gori tenzije uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju svakodnevno rastu. Iako je iz Mitropolije crnogorsko-primorske najavljeno da će skup biti sveden na minimalan broj ljudi, a i sam premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio da neće prisustvovati ceremoniji radi smanjenja tenzija, predstavnici takozvanih komita, crnogorski nacionalisti i simpatizeri DPS nisu odustali od protesta zakazanog za 5. septembar. Štaviše, sagovornici Nova.rs iz bezbedonosnih struktura Crne Gore ističu da su došli do informacija da se pojedini učesnici protesta naoružavaju, te da su u planu blokade pristupnih puteva ka Cetinju.

Kako navode naši izvori, bivši policijski funkcioneri, bliski prethodnoj crnogorskoj vlasti, danima obučavaju učesnike protesta kako da izvedu akciju blokade puteva s ciljem da spreče ulazak u taj grad. Naši sagovornici iz bezbedonosnih struktura Crne Gore navode da su komite i drugi potencijalni učesnici protesta, prethodnih dana i naoružavani.

„Na Cetinju se već danima govori o tome. Znaju se planovi onih koji žele da se okupe kako bi protestovali. Planiraju se blokade puteva, a čak su neki od njih i naoružavani. Zbog nabujale tenzije postoji objektivni strah da dođe do ozbiljnih incidenata. Nadležni će učiniti sve da to spreče i s obzirom na to da je situacija delikatna, imamo vrlo jasan plan određenih preventivnih mera „, rečeno je našem portalu.

Naš sagovornik nije želeo o tome koji su to konkretni planovi, ali je istakao da će oni koji se brinu za bezbednost građana pronaći adekvatan način da odgovore na bezbedonosne rizike.

Od kad je objavljeno da će ustoličenje novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog biti na Cetinju, deo javnosti, koja je bliska crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću, svakodnevno poziva na pobunu i sprečavanje da se pomenuta ceremonija održi. S druge strane, predstavnici Srpske pravoslavne crkve ne odustaju od namere da se ustoličenje održi u Cetinju, i u tome imaju punu podršku premijera Krivokapića i njegove Vlade, ali su na kraju odustali od najavljenog crkveno-narodnog zbora.

Među onima koji su najglasniji u pozivima na demonstracije je i nekadašnji šef crnogorske policije a sada aktuelni savetnik predsednika Đukanovića za bezbednost, Veselin Veljović, čije se ime prethodnih dana najčešće dovodilo u vezu sa organizacijom protesnog skupa na Cetinju.

Zbog bojazni da moglo doći do sukoba između komita i vernka SPC, ceremonija u Cetinjskom manastiru svedena je isključivo na verski obred i odlučeno je da joj prisustvuju samo episkopi, sveštenici, predstavnici crkvenih opština, novinarske ekipe i mali broj gostiju.

Na ustoličenju neće biti premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, a po svemu sudeći u Cetinjskom manastiru tog dana neće biti ni predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. S druge strane, Milo Đukanović nije isključio mogućnost da se u nedelju pojavi među demonstrantima, što je u crnogorskoj javnosti ali i među diplomatskim predstavnicima u Crnoj Gori ocenjeno kao pokušaj da povrati politički uticaj koji značajno umanjen nakon nekoliko izbornih poraza u poslednjih godinu dana.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.