Na Balkan stiže čovjek koji je pomogao Dodiku u rušenju SDS-a

Dolazak novog američkog izaslanika za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara, zasigurno će se odraziti i na politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, ali u kojoj mjeri i na koji način, još ostaje da se vidi.

Analitičari su saglasni da američki kurs prema Balkanu ostaje isti, ali da Eskobar zasigurno dolazi sa novim zadacima, koji neće mimoići ni BiH.

Eskobar, koji je trenutno zamjenik ambasadora SAD u Srbiji, funkciju izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan preuzima 7. septembra od Metjua Palmera.

Poznavalac Balkana

Eskobar je, inače, izuzetan poznavalac Balkana, a tokom 1998. i 1999. godine bio je na poziciji šefa kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, kao i šef Kancelarije američke ambasade u ovom gradu, pa samim tim veoma dobro poznaje prilike kako u Republici Srpskoj, tako i BiH.

Analitičari ističu da će Eskobar, zahvaljujući svom iskustvu, moći ozbiljnije i aktivnije da se uključi u rješavanje problema na Zapadnom Balkanu. Osim što odlično govori srpski jezik, Eskobar poznaje dosta političara i diplomata širom Balkana, i sigurno je da njegov izbor nije slučajan.

Zanimljivo je da je u vrijeme dok je Eskobar bio na “službi” u Banjaluci, lider SNSD, Milorad Dodik, bio “ljubimac” Zapada i američke administracije, koja mu je davala vjetar u leđa u borbi protiv tadašnje vlasti, predvođene SDS. Analitičari ističu da je Eskobar tada bio vrlo aktivan oko izbora Dodika za predsjednika Vlade Republike Srpske, pa će biti zanimljivo posmatrati odnos ove dvojice političara sada, nakon što je lider SNSD dospio na crnu listu SAD.

Instrukcije

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović ističe da je svaki izaslanik u funkciji određene politike, pa samim tim i Eskobar.

Koje će korake preduzeti i da li će se njegov kurs mijenjati u odnosu na Palmera, kako ističe Bećirović, zavisiće od njegovih šefova, koji će mu izdavati zadatke.

– Sasvim sigurno on svemu može dati i ličnu notu. I dosadašnji izaslanik SAD bio je vrstan poznavalac situacije i aktera na političkoj sceni na Zapadnom Balkanu, ali njegov rad nije bio prepoznatljiv i imao je skromne rezultate. To je u najvećoj mjeri zavisilo od instrukcija koje je dobivao od svojih nadređenih – kaže Bećirović za Srpskainfo.

Dodaje da je fokus Amerike na Bosnu i Hercegovinu sada mnogo veći u odnosu na period kada je na čelu te države bio Donald Tramp. Bećirović ističe da svaka administracija imenuje svoje ljude, koji mogu odgovoriti izazovima s kojima će se suočiti.

– U ovom slučaju imenovali su Eskobara, koji sasvim sigurno dolazi sa novim zadacima. Administracija američkog predsjednika tijesno sarađuje sa EU, tu je novi visoki predstavnik Kristijan Šmit, a najvjerovatnije političke promjene na narednim izborima u Njemačkoj dodatno će pokrenut proces zatona desnice, posebno radikalne desnice u Evropi – smatra Bećirović.

Smatra da će se Evropa mijenjati, a time i BiH. Sve su to, ističe Bećirović, važni momenti, koji će uticati na ulogu Eskobara na Zapadnom Balkanu.

– Mnogo toga u vezi BiH već se dešava iza scene i zbog toga je već vidljiva ogromna nervoza i zabrinutost pojedinih političkih aktera u BiH – zaključuje Bećirović u izjavi za Srpskainfo.

Rutinska smjena

Istoričar i bivši diplomata, Slobodan Šoja, kaže da s diplomatske tačke gledišta odlazak jednog diplomate i dolazak drugog je rutinska i prirodna smjena, pogotovo kad se zna da su se u Vašingtonu promijenili i predsjednik i administracija.

Šoja kaže da ne misli da ono što je predviđeno da uradi Eskobar ne bi mogao uraditi Palmer. Dodaje da je Palmer iskusniji diplomata od Eskobara.

– Mi možemo nagađati kako će djelovati Eskobar, ali niko osim onih koji su ga imenovali ne znaju šta je zapravo njegov glavni zadatak. Oni nam to sigurno neće reći već ćemo to sami saznati uz malo vremana i strpljenja – ističe Šoja za Srpskainfo.

Ocjenjuje da u ovom imenovanju nema ničeg ni spektakularnog niti skrivenog, te da imenovanje novog američkog šefa za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova SAD ne znači apsolutno ništa.

Šoja ističe da su američke diplomate i izaslanici samo izvršioci politike koja se ne kreira u njihovim glavama već u američkoj administraciji.

Očekivanja

Njihova imena su, kaže on, nebitna; važna je politika, koja se rijetko mijenja, pa i ako se promijeni to se dešava u izuzetnim prilikama, ali se sve brzo vrati u stare tokove. Šoja objašnjava da u američkoj spoljnoj politici postoje neke konstante koje se teško ili nikako ne mijenjaju.

– Ono što je u ovoj vijesti, ipak, veoma zanimljivo je da dolazak Eskobara znači i dolazak diplomate koji je svojevremeno učinio šta je potrebno da u Republici Srpskoj zavlada političar za koga su Amerikanci smatrali da je idealna ličnost za apsolutog vladara u Srpskoj, nešto slično kao što su imali u Crnoj Gori s Milom Đukanovićem. Neko možda već vidi da bi babica koja je pomagala u političkom porađanju Dodika mogla postati i njegov grobar, koji bi ozvaničio kraj njegove političke karijere – navodi Šoja za Srpskainfo.

Ponavlja da je Eskobar samo isturena ruka Vašingtona, koji ruku pomjera u skladu sa signalima iz Amerike. Bosna i Hercegovina se, kako kaže Šoja, nalazi u zoni vrlo slabog signala kojeg Amerikanci s mukom i mučninom detektuju, pa zbog slabih veza jedni druge ne čuju niti razumiju.

– Drugim riječima, ono što dio Bosne i Hercegovine očekuje od Amerike (rušenje Republike Srpske) neće se dogoditi, a neće se ni dogoditi ono što Amerika očekuje od Bosne i Hercegovine. A ne očekuje ništa posebno, osim da postane punoljetna država, a ne da njeni nacionalni lideri poput djece jedni druge tužakaju i prave cirkus, svi, bez izuzetka – poručuje Šoja.

Gabrijel Eskobar je u šest navrata dobio najviše priznanje Stejt departmenta za izuzetan doprinos i priznanje Stejt departmenta za poseban doprinos. Dobitnik je nagrade Stejt departmenta za izuzetan rad na terenu, kao i nagrade Ministarstva odbrane koja se dodeljuje civilima za izuzetan doprinos vojsci.

Pored engleskog, govori španski, ruski, italijanski, srpski, češki i portugalski jezik, a očekuje se, da će ubrzo po preuzimanju funkcije krenuti na put i u posjete zemljama regiona.

Srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.