Počinje gradnja autoputa sa 23 nadvožnjaka, 10 podvožnjaka, 9 mostova, 7 vijadukta…

U Republici Srpskoj u oktobru počinje gradnja autoputa Banjaluka-Prijedor, najavio je premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

„Ugovor je objavljen i potpisan još 2018. godine, tako da ja tu ništa ne mogu ni promijeniti ni poboljšati. Imao sam razgovor prije mjesec dana sa izvođačima radova, došlo je do promjene trase. Tražio sam da se aneksira ugovor, po osnovu tih pokazatelja“, rekao je Višković novinarima na Palama.

Prema njegovim riječima, studija izvodljivosti urađena je prije nego je preuzeo dužnost predsjednika Vlade Republike Srpske.

“Siguran sam da su studiju izvodljivosti radili stručni ljudi, koji su napravili dobre procjene. To su procjene u narednih 30 godina, struke i nauke, a ja im vjerujem”, rekao je Višković i dodao da ako i postoji greška, onda to nije greška Vlade ni premijera, već ljudi koji su radili studiju izvodljivosti. 

Inače riječ je o projektu koji je već tri godine pod lupom stručne javnosti. Prva zamjerka izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor je ekonomska neisplativost, a druga Ugovor o koncesiji, prema kome je predviđeno da Republika Srpska 30 godina plaća godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona eura.

Taj iznos treba da bude obezbijeđen od naplate putarine na svim autoputevima u RS. Ukoliko to ne bude dovoljno, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta RS. 

Koncesija za autoput Banjaluka – Prijedor ili javno -privatno partnerstvo?

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je više stvari u ovoj investiciji pogrešno, počev od procjene frekvencije prolaznosti vozila. Jasno je, kaže, da nema opravdanosti za gradnju skupog autoputa, jer i sadašnji put koristi uglavnom lokalno stanovništvo, koje teško da će se odlučiti na plaćanje putarine. Druga sporna činjenica je da se ne može govoriti o koncesiji ako postoji obaveza domaćeg partnera, odnosno Budžeta RS.

„Jedna je varijanta da autoput gradi Republika Srpska, tada je ona vlasnik autoputa, naplaćuje putarinu i to je javno dobro. Druga opcija je koncesija i tada date investitoru pravo da koristi prirodno dobro, izgradi autoput, potroši svoj novac, zaradi na tom autoputu, naplaćuje putarinu itd. Sve što je između toga je javno-privatno partnerstvo. To kaže ekonomija, a naši političari i stručnjaci to mogu da zovu kako god hoće. Oni su rekli da su dobili mišljenje Pravobranilaštva RS da je to koncesija, ali ne može biti koncesija ako postoji obaveza domaćeg partnera da nadoknadi nedostajuća sredstva koja su potrebna za otplatu tog aranžmana koji će investitor napraviti. Tako da je ovaj aranžman, ne samo nepotreban, već i štetan za Republiku Srpsku“, jasan je Pavlović.

Da li će biti izmješten dio trase auto-puta Banjaluka-Prijedor?

Bune se i mještani i traže izmjenu trase obzirom da će izgradnjom autoputa Banjaluka-Prijedor biti srušena 32 stambena objekta u naseljima Verići, Bistrica i Gornja Omarska

Tim povodom sredinom jula oglasila se ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekavši da će do kraja jula izjavila na terenu biti izvršena analiza tehničke mogućnosti trase auto-puta Banjaluka-Prijedor koju su predložili, nakon čega će biti doneseno konačno rješenje. 
Za sada je još uvijek nepoznanica da li je trasa mjenjana, a nakon što pristigne odgovor iz resornog ministarstva isti će biti objavljen. 

Podsjećamo, trasa autoputa Banjaluka-Prijedor već je jednom promijenjena zbog žalbi mještana Kozarca, naselja u opštini Prijedor, zbog toga jer im je tadašnji plan gradnje autoputa ugrožavao stambene objekte i zemljište.

Brojni objekti na budućem autoputu

Ugovor o koncesiji za gradnju autoputa Banjaluka-Prijedor potpisan je 13. decembra 2018. godine sa kompanijom “SDHS-CSI BH’, koja je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo kineske Kompanije „China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group“.

Od potpisivanja koncesije, kineska kompanija čak tri puta nije ispoštovala rokove vezane za izradu studija izvodljivosti, niti je u roku završila procjenu uticaja na životnu sredinu.

U konačnici kada je nacrt studije uticaja na životnu sredinu urađen i stavljen na javni uvid, u maju ove godine, saznali smo da će autoput biti dug 40,7 kilometara, da će uključenje biti u Kuljanima u Banjaluci, a završetak dionice sjeverno od Prijedora. Predviđena je gradnja 23 nadvožnjaka, 10 podvožnjaka, devet mostova, sedam vijadukta, jednog prolaza za životinje, jednog obostranog odmarališta. Naplatne kućice biće na tri lokacije, neposredno nakon petlje Kuljani, zatim na čvoru u Omarskoj i na čvoru Prijedor. U okviru čvora Omarska predviđen je prostor za izgradnju baze za održavanje autoputa.

Planirana vrijednost gradnje je 297. miliona eura.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.