Erdogan svjedočio složenosti situacije, Dodik ne želi da se ponovi Afganistan

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik nakon sastanka sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom održali se novinsku konferenciju. Govorilo se o ekonomskoj saradnji između dvije zemlje, a kada je na red došla tema unutrašnjih odnosa u BiH gost iz Turske je mogao posvjedočiti složenim odnosima. Dodik je u jednom trenutku pozvao „ljude u Sarajevu da shvate ozbiljnost situacije“.

Predsejdavajući Komšić, koji se prvi obratio medijima,  istakao je kako BiH ima uspješnu saradnju sa Turskom, ali da “ima prostora za unapređenje”. Govorio je i o problemu sa kojim se susreću turski investitori…

“Erdogan nas je upoznao sa situacijom koja se tiče investicija Turske u BiH, problema sa kojima se nalazi jer žele povećati investicije. Razgovarali smo o konkretnim projektima da se turski investitori dovedu u ravnopravan položaj sa domaćim firmama. Također, razgovarali smo o namjeri i potrebi da naše dvije zemlje potpišu sporazum za saradnjom na polju energetike”, rekao je Komšić.

Dodao je kako je bilo i riječi o unutrašnjopolitčkoj situaciji u državi.

Turski predsjendik Recep Tayyip Erdogan je podsjetio kako se već treći put ove godine sastaje sa članovima Predsjedništva BiH.

“BiH ima posebno mjesto u srcima naših ljudi. Ovom prilikom želimo izraziti veliku zahvalnost našoj bh. braći i sestrama na poruke solidarnosti koje su nam uputili nakon poplava u Turskoj. Govoril smo o odnosima u regionu i na svjetskom planu. Ažurirali smo sporazum o slobodnoj trgovini. Ovo će doprinijeti povećanju kako naše trgovine tako i investicija u BiH. Pridajemo važnost i na jačanju naših kulturnih veza. Govorili smo i o aktuelnim dešavanjima na Balkanu. Naš cilj je da imamo milijardu eura obim trgovine između naših zemalja”, poručio je Erdogan.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je naveo kako se slaže sa svim što su njegovi sagovornici rekli ranije.

“Ako bih ocijenjivao odnose sa Turskom mogu kazati da su to bratski odnosi. Turska je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, Erdogan je naš veliki prijatelj. Turska od nas ništa ne traži, nego samo nudi. Ako bih sumirali naše bilateralne odnose rekao bih da su Turska i predsjednik Erdogan bitan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana. Mi molimo predsjednika Erdogana da nastavi sa tom stabilizirajućom politikom”, kazao je na kraj usvoga obraćanja Džaferović.

Treći član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pohvalio je zalaganje Erdogana za stabiliziranjem situacije u BiH. Kazao je kako je turskog predsjednika upoznao sa unutrašnjopolitičkom situacijom u državi.

“Najbolji je unutrašnji dogovor. Mi vjerujem više u saradnju sa Erdoganom nego na nametnuta rješenja. Uvjeren sam da je Turska bila uključena u priču sa visokim predstavnikom da ne bi imali ovakvu lakrdiju. Erdogan je čovjek koji to razumije iako znam da on ima svoj stav”, istakao je Dodik.

Ponovio je još jednom da “Republika Srpska ne može prihvatiti da neki stranac nama donosi zakone”.

“Najbolje je da se mi sami u BiH, sa prijateljima kakav je Erdogan – dogovorimo. Pozivam na dogovor, na razgovor i prijatelje da nam pomognu. Pozivam ljude iz Sarajeva da shvate ozbiljnost situacije. Ovdje je mir neprikosnoven i mora biti održan. Nemojte da nam se ponove iskustva iz Afganistana”, poručio je na kraju Milorad Dodik.

N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.