„Prointer“ traži dodatnih 200.000 KM od Vlade Republike Srpske

Zaključeno je da ministar finansija Zora Vidović dodatne stotine hiljada za „Prointer“ nađe i ukombinuje u rebalans Budžeta koji će uslijediti do kraja godine.

S obzirom na to da je ove godine osnovano novo šumskog gazdinstvo „Rudo“, iz „Šuma Republike Srpske“ i „Prointera“ traže dodatnih 200.000 KM iz Budžeta RS kako bi bio nadograđen integralni informacioni sistem koji je već plaćen 17 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske je razmatrana Informacija o realizaciji Projekta izrade integralnog informacionog sistema u „Šumama Republike Srpske“, sa prijedlogom zaključka.

Kako CAPITAL saznaje u informaciji se navodi da je pomenuti sistem neophodno izmjeniti kako bi se dodalo ŠG „Rudo“ i da je za to neophodno obezbijediti 200.000 KM u Budžetu Srpske.

Zaključeno je da ministar finansija Zora Vidović dodatne stotine hiljada za „Prointer“ nađe i ukombinuje u rebalans Budžeta koji će uslijediti do kraja godine.

CAPITAL je objavio kada je Vlada u martu ove godine osnovala ŠG „Rudo“ izdvajanjem iz ŠG „Panos“ Višegrad.

To je razlog da se nadogradi integralni informacioni sistem preduzeća „Šume RS“ za čiju je izradu izabran „Prointer“.

Međunarodni tender za nabavku integralnog informacionog sistema raspisan je u junu 2018. godine. Na tender se javio samo „Prointer ITSS“ koji je za taj posao tražio čak 15,7 miliona KM, odnosno tri puta više od plana, zbog čega je javna nabavka poništena. Vlasti Srpske su procjenu „Prointera“ shvatile ozbiljno, pa su odlučile da plate čak i više, odnosno da za informacioni sistem „Šuma“ daju više od 17 miliona KM.

Tako je za izradu sistema za „Šume RS“, nakon dvije godine raspisivanja i poništavanja tendera te povećanja vrijednosti sa 5,5 miliona na 17 miliona KM, 2019. godine izabran „Prointer“.

O „tender sagi“ i namještanju tog milionskog posla CAPITAL je pisao u više tekstova, zbog čega nas je „Prointer“ i tužio, ali je tužba nakon određenog vremena povučena.

Kompanija „Prointer ITSS“ Banjaluka odbacila je navode da su uslovi u tenderu za integrisani informacioni sistem “Šuma” namješteni za njih ističući da su spremni da „…doprinesu unapređenju poslovanja u tom javnom preduzeću“.

(Capital) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.