Dodik ide u Sarajevu, dobio je dozvolu od Nešića da može ići

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se konsultovao sa predsjednicima političkih partija u Republici Srpskoj i na osnovu tog dogovora sastaće se sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom tokom njegove predstojeće posjete BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se konsultovao sa predsjednicima političkih partija u Republici Srpskoj i na osnovu tog dogovora sastaće se sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom tokom njegove predstojeće posjete BiH.

„Ne želim da drugoj dvojici članova Predsjedništva BiH Šefiku Džaferovići i Željku Кomšiću ostavim priliku da Erdoganu, koji je veliki lider velike države, iznesu samo svoje stavove, a da Erdogan ne čuje naše stavove“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je na prvom mjestu neprihvatanje da stranac može da nametne zakon jer to što je učinjeno usložnilo je stanje u BiH do mjere da ona neće funkcionisati sve dok se to pitanje ne riješi.

„Mi, srpska strana smo u tome veoma ozbiljni. Nećemo odustati. Godišnji odmori mogu nekome da budu izgovor, ali nama nisu. Ovo je bazični politički stav koji će trajati sve dok se to pitanje ne razriješi“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, rješenje je da se suspenduje, stavi van snage, ukine nametnuta odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i da se razgovorom sa drugima vidi šta je to što je moguće u BiH da se reguliše, imajući u vidu zahtjeve bošnjačke strane i odbijanje srpske strane da se to tako uradi.

„Dok se to ne desi, neće biti odlučivanja, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, ni u okviru Predsjedništva BiH niti Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH“, istakao je Dodik.

On je pojasnio da to ne znači da se neće možda održavati neke sjednice, ali na njima neće biti odluka.

„Znam da je Кomšić zakazao redovnu sjednicu Predsjedništva BiH. Procedura je takva da, ukoliko ne bude jednog člana Predsjedništva, onda dva mogu da odluče o bilo kojoj tački dnevnog reda. Neophodno je moje prisustvo kako bih mogao biti protiv bilo koje tačke dnevnog reda, što ću ja i biti“, izjavio je Dodik.

On je rekao da neće dati saglasnost na tačke dnevnog reda gdje se traži konsenzus, a to su vojna i pitanja odbrane, kao što će biti protiv i kada je riječ o svakom drugom pitanju, pa i tehničkom, kako bi na sljedećoj sjednici Predsjedništva, jer je takva procedura, mogao da podigne vitalni nacionalni interes i stvar vrati u Narodnu skupštinu Republike Srpske i na taj način da se dokaže da je Narodna skupština Srpske mjesto odluke, a ne Predsjedništvo BiH.

„To ću veoma rado činiti, bez obzira na spekulante koji pokušavaju da svaki način odgovornog odnosa prema tim pitanjima prikažu kao vid popuštanja“, naglasio je Dodik.

Кada je riječ o opozicionim strankama, Dodik je istakao da one ostaju u jedinstvu oko ovih tačaka i zaključaka Narodne skupštine, a na svakom drugom pitanju oni imaju svoju agendu.

Dodik je rekao da postoje neki centri u Republici Srpskoj koji su medijski i uporno pokušavaju da razbiju postignuto jedinstvo, a to najčešće radi medijska kuća BN.

On je ukazao da će biti na sastanku članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom kako bi Erdogana upoznao sa srpskim stavovima i razgovarao s njim i o izgradnji auto-puta i finansijskoj podršci Turske koja izostaje, ne ide očekivanom dinamikom.

„Obavijestiću ga da su Srbija i Srpska obezbijedile novac za izgradnju auto-puta od Rače do petlje Bijeljina, više od 100 miliona evra. Mi ćemo da počnemo da radimo taj dio puta na zajedničkoj trasi“, rekao je Dodik.

On je rekao da će podsjetiti Erdogana da je govorio da je njima interes saradnja svih strana u BiH i da nikog ne favorizuje.

„Svo moje učešće u zgradi Predsjedništva BiH biće isključivo u vezi s tim“, rekao je Dodik i istakao da je potrebno, korisno i veoma važno da ne ostavi prostor za prezentaciju stavova samo dva člana Predsjedništva, nego da se tamo čuje i stav srpske strane.

On je naglasio da će se poslije sastanka sa Erdoganom u Predsjedništvu BiH vratiti u Banjaluku i neće prisustvovati neformalnim susretima.

Dodik je rekao da će vjerovatno prije naredne sjednice Predsjedništva održati još jednu konferenciju za novinare da pojasni pitanja koja su stavljena na dnevni red i da pojasni kako će se on ponašati, a, kako je istakao, ponašaće se isključivo u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

„Čak i ako neko izađe iz toga, mi ćemo ostati, jer imamo dovoljno potencijala da sprovodimo te zaključke od kojih nećemo odustati“, rekao je Dodik.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovaće ove sedmice u službenu posjetu BiH.

Nešić: Dodik je dobio moju podršku da prisustvuje sastanku sa Erdoganom

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić potvrdio je da je razgovarao sa predsjednikom SNSD-a i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i da se složio da treba da prisustvuje sastanku sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Nešić je istakao da je srpski narod kičma stabilnosti Zapadnog Balkana i njegovi predstavnici nikada ne treba da odbijaju sastanke sa najvišim zvaničnicima drugih država, saopšteno je iz DNS-a.

– Iznad svega, mi smo dobri domaćini, iskreni sagovornici pružene ruke koje se znaju i odbraniti ako je to potrebno – naveo je Nešić.

(Srna) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.