Krizni štab FBiH: Razmatramo odluku da nevakcinisani ne mogu ući u kafiće

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva predložio je na današnjoj sjednici produženje aktuelnih epidemioloških mjera u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, sedmodnevna incidenca i dalje raste, te u FBiH iznosi 77,2 slučaja/100.000 stanovnika.

Znatna povećanja broja oboljelih zabilježena su u tri županije – Hercegovačko-neretvanskoj /296/100.000/, Zapadno-hercegovačkoj /192/100.000/ i Heceg-bosanskoj /164/100.000/.

U posljednjih sedam dana zabilježen je porast svih indikatora – broj hospitaliziranih, broj pacijenata na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, te smrtnih slučajeva, saopšteno je iz federalnog Ministarstva zdravstva.

Krizni štab će pratiti epidemiološku situaciju, te u skladu sa tim razmotriti uvođenje mjera kojima bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o statusu vakcinacije, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom Covidu 19.

Krizni štab je, s obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, pozvao građane da poštuju sve propisane mjere zaštite, te da se vakcinišu.

Prijedlog produženja mjera upućen je Vladi FBiH na usvajanje.

Izvor: Čapljinski portal

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.