Preobraženje Gospodnje – slava Grada Trebinja i Sabornog hrama

Obilježavanje jednog od najsvečanijih dana u Trebinju – Sveto Preobraženje Gospodnje, krsna slava grada i sabornog hrama, počelo je juče, a nastaviće se i danas u organizaciji Grada Trebinja i Crkvene opštine Trebinje.

Proslava je počela juče, uoči Preobraženja Gospodnjeg, u 16.30 časova, otvaranjem već tradicionalnog Sajma meda i vina, nakon čega je 18 časova u bioskopskoj sali Kulturnog promovisana knjiga „Lađa za spas – priče iz ratomira 2“, autora Ratomira Mijanovića, novinara Radio Trebinja.

Po večernjem bogosluženju u sabornom hramu, koje počinje u 19 časova, program manifestacije je nastavljen u Kulturnom centru od 20:30 časova, gdje je otvorena izložba „Vijek Gimnazije u Trebinju“, povodom 100 godina od osnivanja ove obrazovne ustanove, a na Trgu slobode u 21.40 održan je koncert orkestra Gimnazije „Jovan Dučić“.

Na praznik Svetog Preobraženja Gospodnjeg, u trebinjskom sabornom hramu od 9 časova biće služena sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će biti upriličeno lomljenje slavskog kolača i polaganje cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja 1991-1996. godine.

U pozorišnoj sali Kulturnog centra od 12 časova biće održana svečana sjednica Skupštine Grada Trebinja. Termin od 19.00 časova u Muzeju Hercegovine biće rezervisan za izložbu slika Milana – Cileta Marinkovića. Slavska litija ulicama grada kreće od 20:30 časova, nakon prazničkog večernjeg u sabornom hramu koje počinje pola sata ranije. Proslava krsne slave grada i sabornog hrama završava koncertom Sergeja Ćetkovića, od 21.40 časova na Trgu slobode.

Izvor: Grad Trebinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.