Efikasnost vakcina opada nakon tri mjeseca

Zaštita od delta soja korona virusa kod osoba koje su koristile Fajzer/Bionteh i AstraZeneku opada poslije tri mjeseca, pokazalo je najnovije istraživanje britanskih naučnika.

Takođe je otkriveno da osobe koje se inficiraju poslije dvije doze Fajzera ili Astra Zeneke mogu biti u većem riziku od delta soja nego od ranijih mutiranih sojeva korona virusa, prenio je danas Rojters.

Studija je urađena na osnovu uzoraka više od milion briseva iz nosa i grla uzetih širom Britanije i pokazala je da je 90 dana nakon druge doze vakcina Fajzer/Bionteh i Astra Zeneka, efikasnost u sprečavanju infekcija je pala sa 75 odsto na 61.

Pad u efikasnosti vakcine je procentualno veći kod osoba starijih od 35 godina.

– Obje vakcine, kada se prime dvije doze, i dalje odlično štite od delta soja – navela je Sara Voker, profesorka sa Oksforda i šef studije.

Voker nije radila na proizvodnji Astra Zenekine vakcine, koju je razvio tim imunologa sa Oksforda.

Istraživači nisu predvideli koliko će još opadati zaštita tokom vremena, ali su naveli da efikasnost dvije doze neminovno opada četiri do pet mjeseci nakon druge doze.

Studija je pokazala i da inficirane osobe, uprkos zaražavanju, imaju sličnu količinu patogena kao i nevakcinisani, što je evidentno pogoršanje u odnosu na alfa soj, koji je bio dominantan u Britaniji.

(Tanjug)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.