Gradonačelnik Cetinja traži pomoć ambasada da premjesti ustoličenje Joanikija

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan uputio je pismo ambasadorima u Crnoj Gori u kojem je zatražio da apeluju na smirivanje tenzija i poštovanje volje dijela crnogorske javnosti da ustoličenje mitropolita Joanikija ne bude održano na Cetinju, već u nekom drugom mjestu u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika, Kašćelan je u pismu ambasadorima ukazao na kompleksnost društveno-političke situacije u zemlji i na porast tenzija usljed najavljenog ustoličenja.

„Uvažavam verska prava i slobode svih građana, ali verujem da očuvanje mira u ovom trenutku mora biti prioritet“, napisao je Kašćelan, navodeći da čin ustoličenja ne bi trebalo da bude na Cetinju već da se za to odabere neko drugo mjesto u Crnoj Gori.

On je dodao da je kao prvi čovjek grada zabrinut trenutnim razvojem situacije i da je u obavezi da učini sve što je u njegovoj moći da se eventualne neželjene posljedice spriječe.

Kašćelan je naveo da posebnu odgovornost u ovom delikatnom trenutku imaju nosioci vlasti na svim nivoima te da je sa najviših državnih adresa neprihvatljiva naklonost prema bilo kojoj vjerskoj ili etničkoj zajednici, a da je uskraćivanje građanima da misle i osjećaju drugačije apsolutno nedopustivo.

Pobjeda je u srijedu objavila da će patrijah Srpske pravoslavne crkve Porfirije ustoličiti novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

Izvor: N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.