GORE PLUĆA HERCEGOVINE: Pred našim očimana nestaje u hektarima višedecenijska zdrava crnogorična šuma

Meteorolog Nedim Sladić napisao je da pred našim očima nad područjem sjeverne i sjeverozapadne Hercegovine nažalost nestaje u hektarima višedecenijska zdrava crnogorična šuma u teškom vatrenom plamenu koji je u sličnim razmjerama vidio samo još prevrelog augusta 2012. godine u Konjicu.

„Nestaju tvornice prijeko potrebnog kisika. Gore pluća Hercegovine. Nestaju najbolji prijatelji vlage, koji brižljivo upijaju kap po kap svu vodu, ne dozvoljavajući zemlji da se zasiti i izazove ono najgore. Nestaju najbolji zaštitnici od erozije tla koji pokreću brojne probleme. Čitava endemska biozajednica i čitav biodiverzitet je ugrožen(a), do te mjere da može otići u nepovrat. Oni koji modifikuju i čine specifičnim ovo uistinu prelijepo podneblje“, istakao je Sladić.

Da izraste novo stablo biće potrebno 15 do 20 godina.

„Čak četvrtina nečijeg života. Shvatit ćemo ovo nakon prve obilne kiše. Kada prirodna barijera sve razornijim vjetrovima postane prava vjetrometina. Kada krenu brojne erozije tla. Tad ćemo shvatiti značaj naše šume koja pokriva skoro 50 % države. Koja nam u konačnici čini više koristi nego štete. Valjda ćemo shvatiti da je priroda najbolji regulator svih procesa. Valjda ćemo se udružiti sa prirodom, a ne protiv prirode… Valjda. Mene strašno boli ovo gledati. Baš zato što smo svi još 06.08. na vrijeme trubili o ekstremnom riziku od požara“, ističe.

Iako su izgledi za padavine danas na sjeveru i sjeverozapadu Hercegovine sinić bili slabašni, on je napisao da se nada najboljem, kako u srijedu s umjerenom burom ne bi tek bilo problema.

„Molim vas nadležni, preklinjem vas, poduzmite nešto! Izgubismo najdragocjenije blago koje bi mnoge zemlje bile sretne da ga posjeduju! Znate li da jedno prosječno stablo bukve može primiti čak do 500 litara vode? E, vidite, tu je njegova veličina“, rekao je Sladić.

Jablanica, 16.08.2021. BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.