Pregovori između SAD i Kosova oko prihvata avganistanskih civila

Ambasada Sjedinjenih Američkih država na Kosovu je za Radio slobodna Evropa potvrdila da američka vlada vodi razgovore sa vladom Kosova o tome kako i na koji način Kosovo može da pomogne partnerima iz SAD po pitanju avganistanskih civila.

“U ovom trenutku nemamo dodatne detalje. Kada ih budemo imali obavestićemo vas”, naveli su iz ambasade.

Prethodno je 15. avgusta Ljuan Daljipi, šef kabineta premijera Kosova, rekao da će se pregovori oko prihvata avganistanskih civila „dobro završiti“.

Rojters je 13. avgusta saopštio da je američka Vlada vodila tajne pregovore sa Kosovom i Albanijom oko pronalaženja privremenog smeštaja za nekoliko hiljada Avganistanca, te da bi ove dve zemlje dobile ekonomske i političke beneficije ukoliko prihvate ponudu SAD.

Sa druge strane, predsednica Kosova Vjosa Osmani je navela da je Kosovo prihvatilo da na određeno vreme skloni avganistanske civile, uz napomenu da je takva odluka doneta „bez ikakvog oklevanja i bez ikakvih uslova“.

Prema njenim rečima, Vlada Kosova je formirala i radnu grupu koja će se, u saradnji sa američkim partnerima, baviti organizacionim pitanjima.

Iz kabineta ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje je rečeno da će ministar uskoro održati konferenciju za novinare na kojoj će odgovarati na brojna pitanja u vezi sa prihvatom avganistanskih civila.

Prethodno je iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova saopšteno da kosovske vlasti, u saradnji sa međunarodnim partnerima, rade na evakuaciji svih građana Kosova iz Avganistana. Dodaje se da su u direktnom kontaktu sa tri kosovska državljana, te da čine sve kako bi im pomogli da napuste Avganistan.

“U dobrom su stanju i nisu ugroženi”, dodaju iz ovog Ministarstva ne precizirajući tačan broj kosovskih državljana u Avganistanu.

Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije je rekao da je njegova zemlja, u komunikaciji sa partnerima iz SAD ponudila smeštaj za avganistanske civile koji traže sklonište.

“U toku su sve neophodne pripreme za njihov prijem”, poručio je Osmani za Radio Slobodna Evropa.

Prethodno je Albanija potvrdila da je pozitivno odgovorila na zahtev SAD oko prihvata Avganistanca, dok ne dobiju vize SAD.

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka je poručila da je zvanična Tirana spremna da prihvati na stotine Avganistanaca, čiji su životi ugroženi usled pogoršanja bezbednosne situacije u njihovoj zemlji.

“Stojimo rame uz rame sa našim saveznicima, spremni smo da garantujemo za njihovu bezbednost i dobrobit”, napisala je ona na svom Twiter nalogu.

U međuvremenu, je saopšteno da u Avganistanu nema albanskih državljana uz napomenu da su se čak i pripadnici albanske vojske, a koji su bili deo mirovne misije u Avganistanu, vratili u svoju zemlju pre nekoliko meseci.

Izvor: Danas

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.