Hiljade građana juri ka avionima da se spasi od talibana

Avganistanci su se probudili po novim vođstvom nekoliko sati nakon što su talibani zauzeli glavni grad Kabul i odnijeli pobjedu u ratu.

Avganistanska vlada je pala, a mediji su izvijestili o tome da je predsjednik Ašraf Gani pobjegao u Uzbekistan. Bivši predsjednik Hamid Karzai nudi se da vodi tranziciju vlasti s talibanima.

Hiljade stanovnika i stranih državljana pokušavaju pobjeći iz Kabula, a scene haosa i panike zabilježene su na aerodromu u nedjelju naveče.

Komercijalni letovi su obustavljeni, a prioritet se navodno davao američkim vojnim letovima koji evakuiraju diplomatsko osoblje. Ranije danas, SAD su dovršile evakuaciju svoje ambasade i skinule zastavu u svojim diplomatskim prostorijama, javlja jutros BBC.

Američki vojnici ispalili su hice u zrak na aerodromu u Kabulu, prema pisanju AFP-a, dok su hiljade Avganistanaca preplavile pistu pokušavajući uhvatiti let iz zemlje.

– Ovdje se osjećam jako uplašeno. Oni ispaljuju mnogo hitaca u vazduh – rekao je očevidac za AFP.

Pojavilo se nekoliko video zapisa kako ljudi trče na aerodromske piste i pokušavaju se ukrcati na letove.

Više od 60 zemalja izdalo je zajedničko saopšenje u kojem se traži hitna obnova sigurnosti i civilnog poretka i traže od talibana da dozvole, onima koji to žele, da napuste zemlju.

Aktivisti izražavaju zabrinutost za žene u Avganistanu usred izvještaja da talibani već forsiraju promjene.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.