Vučić: “Vic je da sam se video s Belivukom u Predsedništvu, tragikomedija da naručujem skandiranje…”

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je navode potpredsednika Narodne stranke Siniše Kovačevića, koji je prethodno izjavio da ga je na terasi Predsedništva video sa osumnjuičenim za više krivičnih dela Veljkom Belivukom kao “šalu ili vic”, koju ne želi dodatno da komentariše. 

“Ovo pričam samo da bi ljudi razumeli, ne mislim ozbiljno da odgovaram. Svako ko ulazi u Predsedništvo je zabeležen, svaka osoba i svakog dana. Ja zato znam neke predsednike koji su dolazili u 11 časpova i odlazili u 12.15 (a da se posle ne vrate na radno mesto)”, rekao je Vučić tokom obilaska radova na kovid bolnici u Novom Sadu.

On je kao “tragikomične” okarakterisao i navode da je na nedavno održanoj fudbalskoj utakmici između Partizana i Novog Pazara, on od navijača tražio i da skandiraju šovinističke uvrede i pogrde upućene njemu lično.

“Nemam protiv ako neko skandira protiv mene, ali imam protiv kad neko skandira ‘nož, žica, Srebrenica’. Kad skandiraju protiv mene, na to sam navikao, i to slušam od 2013. godine. Čovek se i na mnogo teže stvari navikne, ali imam protiv kada neko skandira Žutoj kući ili Naseru Oriću”, dodao je Vučić.

Povodom najave protesta ekoloških organizacija, zbog prebijanje aktiviste koji se sukobio sa ljudima koji su sekli šumu u Nacionalnom parku Fruška gora, Vučić je rekao da je RTS počeo da “prednjači u kampanji protiv države, jer su valjda rešili da se na vreme preorijentišu i da se ne razlikuju od Đilasovih i Šolakovih medija”.

On je takođe oceno da ekološke organizacije “napadaju državu koja im je saveznik u borbi za čistiju životnu okolinu”, kao i da “džihad zelene agende” u svetu služi za uništavanje “vitalnih interesa suverenih zemalja”.

Predsednik je dodao da mu se “nikada nisu sviđale organizacije koje se finansiraju spolja”, koje “zaboravljaju da je država u ovom slučaju obavila svoj posao”.

Vučić je naveo da su privedene sve četiri osobe koja su učestvovala u napadu na predstavnika ekološke organizacije, kao i da je tačno da je incidentu prisutvovao šumar iz Nacionalnog parka, kao i dve osobe koje su tražile da se prisustvo šumara ne objavi javno. 

“(Nacionalni park) je u zvaničnom saopštenju izdao da nije bilo sečenja drva u nacionalnom parku, to je bila laž i zbog toga će morati da odgovaraju (nadležni) u nacionalnom parku. Istraga će se sprovesti do kraja”, rekao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, ekološki pokreti samo traže negativne stvari, jer ne mogu da kažu da su plate niže ili da je zaposlenost manja.

“Problem je u tome što želimo da vidimo samo nešto što je loše. Zamislite da smo imali 200 mrtvih od poplava kao u Nemačkoj, obesili biste me ili na Mišeluku ili na Terazijama… Laž za laži je stizala, od najbenignijih o Partizanu i Zvezdi”, rekao je Vučić

Rekao je i da su se u trenutku kada je najavljeno da je Srbija zainteresovana za izgradnju Đerdapa 3 pojavile organizacije u Kladovu, Milanovcu i Majdanpeku kojima je cilj da se “ne dozvoli dalji rast Srbije”, odnosno kako ne bi postigla energetsku bezbednost.

“Srbija će nastaviti da će ulaže u obnovljive izvore struje, ali nisam spreman da kao Crna Gora kažem da ćemo da do 2030. godine zatvorimo termoelektrane. Neću da se dodvoravam nikom u svetu i da uništim svoju zemlju, a vi idite i recite ljudima u Kolubari, ima ih 6.000, da će da ostanu bez posla, pa im kažite da ćemo struju da plaćamo milijardu evra više (na godišnjem nivou) ili, imate prečicu, izaberite bolju vladu i boljeg predsednika za sedam meseci”, rekao je Vučić.

Komentarišući napade na Srbe na Kosovu, on je dodao da oni govore o snazi pritisaka kjima je Srbija izložena, jer Priština pokazuje da je spremna da ne želi da odgovori ni na jedno pitanje u dijalogu.

Govoreći o najavama da će najveće društvene mreže brisati objave koje negiraju genocid u Srebrenici, Vučić je izjavio da smatra da su zabrane loš način za obračun sa neistomišljenicima.

“Imate prava da govorite o čemu god hoćete, a vi se bljom argumentacijom suprotstavite tome, a ne zabranama. To je moj problem kada govorim o antivakserima. Loše mislim o svemu što pričaju, ali nemamo pravo da ih zatvorimo u podrum i kažemo ‘nemate pravo da izađete’. Ma koliko to bilo neodgovorno, a više je nego neodgovorno ponašanje, zato što sloboda mišljenja i govora (ne smeju da budu ograničene)”, ocenio je predsednik.

On je dodao da očekuje da će krajem avgusta ili početkom septembra nova bolnica u Novom Sadu početi sa radom, koja je podignuta “za manje od četiri meseca”.

Naveo je i da će se u njoj zapošljavati novo medicinsko osoblje, koje u međuvremenu mora da prođe obuke za primene novih terapija.

“Očekujem da će se smanjivati smrtnost ako se ograniči širrenje bolesti. U međuvremenu opremamo bolnice. Tako se kuća kući, tako domaćini trebaju da postupaju”, zaključio je Vučić.

Izvor: Nedeljnik

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.