Angela Merkel se uskoro povlači i ide u penziju od 15.000 evra

Njemačka kancelarka Angela Merkel primaće penziju od oko 15 hiljada evra, pokazuje izračun njemačkog udruženja poreskih obveznika.

Šezdesetsedmogodišnja Merkel povlači se iz političkog života nakon parlamentarnih izbora u septembru. Penzija je izračunata na osnovu plata koje je primala kao poslanica u saveznom parlamentu, savezna ministarka i kancelarka.

Kao svi bivši kancelari i predsjednici države, Merkel će imati pravo na službeni kabinet. Država će joj takođe plaćati sekretara kabineta, dvoje asistenata, daktilografa i vozača.

Angela Merkel je neprestano kancelarka Njemačke od 2005., a 2018. se povukla s čela Hrišćansko demokratske unije (CDU) i objavila da se neće kandidovati za peti kancelarski mandat. U julu je izjavila da se nakon odlaska sa dužnosti planira dobro odmoriti i razmisliti šta je to što je zapravo zanima.

Za to, kako je rekla, nije imala vremena za 6 godina na dužnosti kancelarke.

„I onda ću možda pokušati nešto čitati, pa će mi se oči sklapati jer sam umorna, pa ću malo odspavati i zatim ću vidjeti“, rekla je.

Dodala je da joj neće nedostajati vrijeme u kome je stalno donosila odluke, iako će ta navika vjerovatno značiti da će joj se uglavnom neprestano po glavi vrtjeti šta sve mora da učini.

„A onda ću se vrlo brzo sjetiti da to sada radi neko drugi. I mislim da će mi biti jako drago zbog toga“, rekla je Merkel.

(Jutarnji list)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.