Upravo objavljeno upozorenje naučnika o klimi: „Ovo je crveni alarm za čovječanstvo“

U najnovijem i opsežnom izvještaju radne grupe Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) se navodi da bi zbog emisija štetnih gasova već u sljedećih deset godina mogli očekivati nove značajne poraste temperatura i nivoa mora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ograničavanje globalnog rasta temperature na 1,5 stepenu Celzijusa ili čak dva stepena, biće nedostižno bez hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije stakleničkih gasova, objavljeno je u ponedjeljak u najnovijem izvještaju IPCC-a.

Očekuje se da će narednih godina globalna temperatura dostići ili preći 1,5 stepen Celzijusov zagrijavanja.

Kako je utvrđeno u izvještaju, vlade moraju prepoloviti emisije do 2030. godine kako bi pružile najbolje šanse za ograničavanje porasta temperature na 1,5 stepen.  

U izvještaju IPCC-ovog šestog ciklusa procjene pod naslovom „Klimatske promjene 2021: Osnova fizičke nauke“, navodi se kako nema sumnje da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima. 

U izvještaju se navodi da je gotovo cijelo zagrijavanje koje se dogodilo od predindustrijskog doba uzrokovano oslobađanjem gasova koji zadržavaju toplotu, poput ugljen-dioksida i metana. Veći dio toga rezultat je spaljivanja fosilnih goriva – uglja, nafte, drva i prirodnog gasa.

U izvještaju od 3.000 stanica se navodi da je u posljednjoj deceniji arktički morski led na najnižem nivou od 1850. godine, te da je globalni porast nivoa mora od 1900. godine porastao najbrže u posljednjih 3.000 godina.

Očekuje se da će se ekspremne vremenske prilike, od oluja do toplotnih talasa, pogoršati i postati učestalije.

Naučnici predviđaju da će nivo mora nastaviti rasti narednih stotina do hiljada godina. Oni predviđaju da će nivo mora na globalnom nivou porasti i do dva metra do 2100. godine, a do 2150. godine i do pet metara.

Gotovo sve zemlje potpisale su Pariski klimatski sporazum 2015. godine koji ima za cilj ograničiti globalno zagrijavanje na dva stepena Celzijusa, a idealno ne više od 1,5 stepeni Celzijusa do 2100. godine.

Autori izvještaja, njih više od 200 pogledali su pet scenarija i zaključili da će svijet preći prag od 1,5 stepeni poslije 2030. godine, što je znatno ranije nego što je to bilo u prethodnim predviđanjima.

Panel se sastoji od nezavisnih stručnjaka koje su vlade i organizacije predložile kako bi pružile najbolji mogući naučni konsenzus o klimatskim promjenama.

Današnji izvještaj radne grupe IPCC-a „crveni je alarm za čovječanstvo“, rekao je

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres nazvao je današnji izvještaj radne grupe IPCC-a „crvenim alarmom za čovječanstvo.“

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.