Ni za 100 KM dnevnice voće nema ko brati, zemljišta propadaju

Kada dolazi sezona poljoprivrednih radova, situacija se iz godine u godinu ponavlja – radnika nema, kažu nam bh. poljoprivrednici koji muku muče s pronalaskom radne snage bez koje, dodaju, teško mogu obavljati berbe sezonskog voća i povrća.

Uz nedostatak radne snage, glavobolje im zadaju i nepovoljni vremenski uslovi koji se vrlo često odraze na lošiji urod, a u slučaju naleta nevremena ostaju bez svega.

Mirko Jovanović, voćar iz Ugljevika, pod šljivom ima pet hektara s 2.000 stabala.

On je medijima kazao kako su proljetni mraz i suša umanjili ovogodišnji urod šljive za 20 do 30 posto, piše Večernji list BiH.

„U povoljnim godinama znali smo imati i do devedeset posto roda prve klase, dok će ove godine prve klase ‘čačanke ljepotice’, koju izvozimo, biti znatno manje. Ta sorta rađa svake godine, najmanje je podložna bolestima, a najviše je tražena na tržištu“, naveo je Jovanović.

Voćari su i ove godine imali problem oko angažovanja sezonske radne snage. Kažu kako je berače teško naći iako je dnevnica od pedeset do šezdeset KM. Kako navode, mladi su otišli trbuhom za kruhom u inozemstvo i rijetko se među njima može naći netko tko želi brati šljive.

„U poljoprivredi je već odavno bolna točka radna snaga bez obzira na to što su dnevnice u Hercegovini od 70 do 100 KM“, kazali su nedavno iz Seljačkog saveza FBiH.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača u BiH, takođe nam je potvrdio da je radnike nemoguće naći.

„Situacija s radnom snagom sve je lošija. Sada ih teško možete naći i da im date dnevnicu od 100 KM. Ljudi odlaze na Zapad, farme se zatvaraju, poljoprivredna gospodarstva propadaju… Situacija je sve lošija“, rekao je Usorac, ističući i posljednje snažno nevrijeme zbog kojeg se veliki broj poljoprivrednika, kaže, uhvatio za glavu.

„Sav urod uništen. Nevrijeme nam je uništilo sve, sve što je rodilo, sada je uništeno. Krov zgrade našli smo na zemljištu udaljenom 700 m. To vam sve govori. Štete su ogromne i neprocjenjive, tako da nam, možda, radnici više i neće trebati„, zaključio je Usorac.

Izvor: Večernji list BiH

1 Komentar

  1. Svaki dan u svakom pigledu sve vise me iznenadjujete. Ovakvi tekstovi prilice RTRS ili TL a ne vama. Gdje je to u Hervegovini dnevnica 70 do 100KM i pozurite da odmah idem da mi koja ne propadne

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.