Radniku u Srpskoj potrebne dvije plate da bi preživio

Prosječna plata od 994 marke pokrivala je 51,5 odsto potrošačke korpe koja je u junu iznosila 1 929 maraka, podaci su Saveza sindikata RS. Ekonomisti kažu da je ovo najjasniji primjer lošeg standarda i života u zemlji, dok građani za ovakvo stanje krive vlast.

S obzirom na prosječne zarade po djelatnostima, za podmirenje troškova iz sindikalne potrošačke korpe za jednu četvoročlanu porodicu potrebne su najmanje dvije i po plate koje zarađuju ugostitelji, građevinci i trgovci, gdje i jesu najniže plate.

Prema podacima Saveza sindikata, radnici u građevinarstvu imaju najniže plate od oko 715 maraka, niske plate imaju i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 748 maraka ali i radnici u trgovini koji mjesečno zarade oko 759 maraka. 

U posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu imamo svakodnevna poskupljenja osnovnih namirnica, kao što su brašno i proizvodi od brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, masti i ulja, meso i mesne prerađevina.

Građani kažu da ni oni sami ne znaju kako sastavljaju kraj s krajem i da kupuju samo osnovno i to najjeftinije i slabijeg kvaliteta.

Ekonomisti smatraju da je rast cijene potrošačke korpe veći nego rast isplaćenih plata te da se opterećenja na primanja radnika moraju pod hitno smanjiti, jer su plate i bez njih jako niske.  

„Mislim da je situacija takva da moramo smanjiti opterećenja privredi jer ovo što danas imamo je beskrajno bogaćenje pojedinaca, enormni troškovi institucija i ljudi koji rade u javnom sektoru, državna preduća koja rade gubitke zapošljavanje neproduktivnih radnika koje sve dovodi do toga da su nam enormni troškovi koji se finansiraju iz PDV-a, a s druge strane ništa se ne radi da se povećaju plate onima koji su zaposleni“, smatra Zoran Pavlović, ekonomista.

Iz Udruženja potrošača poručuju da proizvođači tiha poskupljenja pravdaju time što je sirovina poskupila na svjetskom tržištu. Međutim, problem je što plate u Srpskoj ne prate stalna poskupljenja pa su građani stalno na ivici egizstencije. 

 „Ono što nas kao udruženje dovodi u dilemu je da se na našem tržištu pojavljuju i proizvodi pored tog što se iz eu uvoze proizvodi polovni za obuću i odjeću sad se pojavljuju i prehrambeni proizvodi što je poražavajuće jer takvi proizvodi nisu bezbijedni za zdravlje naših potrošača i moram da apelujem na nadležne organe da vrše preventivne kontrole takvih trgovaca“,kaže Dušan Srdić, Udruženje potrošača Reakcija.

Na nadležne organe apelovao je i Savez sindikata. Pozvali su Vladu Srpske da preispita Uredbu o ograničavanju marže u prometu robe da bi se ublažila nekontrolisana poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Prema posljednjim podacima, od juna prošle godine do juna ove godine, litar goriva u Republici Srpskoj poskupio je za oko 24 odsto, a litar ulja za čak 40 odsto.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.