PROCURIO TEKST ZAKONA KOJI UVODI REPUBLIKA SRPSKA: Kazne zatvora i do 15 godina!

Lideri parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj dogovorili su na sastanku u Banjoj Luci dopunu Krivičnog zakonika RS-a koji je odgovor na Inckovo nametanje odluke o zabrani negiranja genocida, navodi ATV.

Ovaj portal objavio je  tekst Zakona a prema navodima, za one koji ga prekrše, prijeti se kaznom zatvora i do 15 godina. Radi s enaime o tome da  „ukoliko su djela izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina!

Sadržaj zakona je sljedeći:

1 – Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

2 – Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

3 – Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

4- Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Kako se dalje navodi, ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u članu 10. Ustava Republike Srpske, prema kojem su građani Republike Srpske ravnopravni u slobodama, pravima i družnostima, jednaki pred zakonom i uživaju istu pravnu zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Prema Ustavu BiH,  Bosna i Hercegovina se sastoje od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, pri čemu svaki od entiteta ima svoje nadležnosti i svoje organe vlasti. Iako se radi o činjenici koja je dobro poznata svim građanima Bosne i Hercegovine, poslednjih godina se veoma često preduzimaju različite aktivnosti kojima se vrijeđa ugled Republike Srpske i njenih građana, sve u cilju provociranja određenih intervencija  u Dejtonski mirovni sporazum koje bi vodile ka ukidanju Republike Srpske. 

Posebnu opasnost po ustavnopravnu poziciju Republike Srpske i njenih naroda predstavljaju javno izrečeni stavovi da je Republika Srpska genocidna i agresorska tvorevina a njeni narodi genocidni i agresorski. Ovakvi javno izrečeni komentari na račun cijelog jednog naroda, predstavljaju necivilizacijski akt kojim se duboko vrijeđa ugled svakog pojedinca i kolektiviteta kojem taj pojedinac pripada. Jedino efikasno sredstvo zaštite svih individualnih i društvenih vrijednosti, pa i ugleda Republike Srpske i njenih naroda, jeste krivično zakonodavstvo. Upravo zbog ovih činjenica se pristupilo kreiranju novih zakonskih rješenja sa ciljem da se kroz organe formalne društvene kontrole obezbijedi sankcionisanje svih ponašanja kojima se vrijeđa ugled Republike Srpske i njenih naroda. Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi stvaranja uslova da se prema navedenim pojavama i njihovim učiniocima može reagovati krivičnopravnim mjerama utvrđenim u zakonito provedenom sudskom postupku. 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.