Završen sastanak u NSRS: Predstavnici RS od sutra ne učestvuju u radu zajedničkih institucija!

Na održanom sastanku  predsjednika svih parlamentarnih stranaka u NSRS sa sjedištem u Srpskoj poručeno je da se odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika Valentina Incka!

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS, koji je i inicirao sastanak je vez od sutra najavio i neučestvovanje srpskih predstavnika u radu zajedničkih institucija.

“Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, u Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara”, rekao je Čubrilović. i pojasnio da se “niko ne povlači, samo nema uslova za rad u Predsjedništvu BiH, parlametnu BiH i Savjetu ministara BiH”.

Milorad Dodik, srpski čaln Predsjedništva BiH, je rekao da novi visoki predstavnik u BiH nema legitimitet i da neće biti prihvaćena nijedna njegova odluka.

“Ovaj sastanak je uslijedio povodom veoma složene situacije poslije najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca””, naglasio je Dodik.

Sastanku su, pored Čubrilovića i Dodika, prisustvovali predstavnici opozicije predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Nenad Nešić, kao i predsjednica RS Željka Cvijanović, kao i predsjednici stranaka koje su dio vlasti, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić,  NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić, a na sastanak je došao i Goran Selak, predsjednik SPS-a.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da je “najveći krivac za ovu reakciju nepotrebna odluka Valentina Incka koji odlazi i ostavlja Bosni i Hercegovini novi problem i dovode je u veoma delikatnu situaciju”.

Za naredni petak, 30.jula, zakazana je specijana sjednica NSRS, zatvorena za javnost, a za koju će pravnički tim već od sutra početi pripremati dva nova zakonska rješenja, a koja se tiču odluke Valentina Incka. Čubrilović nije htio dalje da objašnjava najavu tih rješenja.

Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci:

– Politički predstavnici iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim

– Politički predstavnici Srpske smatraju da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara BiH

– Odbacuje se svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa procedurama i odbacuje se saradnju s njim

– Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će tek biti u narednom periodu

– Preko poslaničkih klubova biće upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima

Izvor: GERILA.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.