Prijedlog odbornika Vlatkovića: „Protjerajmo najlonske kese iz Trebinja“

Odbornik Narodne partije Srpske (NPS) u trebinjskom lokalnom parlamentu Jovica Vlatković predložio je na današnjem zasjedanju Skupštine grada Trebinja da se najlonske kese „protjeraju“ iz grada, a da se rijeci Trebišnjici vrati stari sjaj koliko god je to moguće.

Diskutujući o prijedlogu odluke o usvajanju Politike zaštite životne sredine grada Trebinja, Vlatković je predložio i da nadležni u Centru za gazdovanje kršom ili druge nadležne ustanove Skupštini podnesu izvještaje o tome koliko su pošumili goleti i revitalizovali starih opožarenih površina.

Tomislav Medan iz Centra za gazdovanje kršom je ocijenio dobrom svaku inicijativu za povećanjem „pluća grada“.

„Dobro bi bilo da stručnjaci iz ‘Hidroelektrana na Trebišnjici’ urade studiju izvodljivosti koja bi pokazala da li je na potezu od Zasad polja do manastira Tvrdoš moguće ukloniti beton sa riječnog korita, čime bi rijeka dobila veću propusnu moć, ali bi joj se vratio i stari sjaj“, kazao je Vlatković.

On je dodao da je potrebno pokrenuti i inicijativu da se najlonske kese izbace iz upotrebe.

„To se može uraditi vrlo lako kada bi se one izbacile iz velikih marketa gdje se najviše kupuje, a umjesto simboličnog plaćanja kese od 5 feninga da se ponude papirne kese koje bi svakako bile skuplje, ali bi se u upotrebu vratili razgradljivi materijali takve ambalaže“, kaže Vlatković.

Ovakvi prijedlozi su naišli na odobravanje i pozicije i opozicije.

Vesna Duka / NEZAVISNE

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.