Policajci greškom pretukli slijepog čovjeka

Policajci u Zagrebu Stevanu Jambrešiću (47), čoveku koji je potpuno slijep, slomili su nogu, iščašili ruku, a poslije svega, optužili su za lažno predstavljanje i vrijeđanje.

Kako piše Index.hr, Stevan živi sa polusestrom na zapadnoj strani glavnog grada, a baš tamo su ga prije dva mjeseca zatekli i policajci koji su ga pretukli.

– Otišao sam do plota, otvorio. Pazite pitanje – “Jeste vi Stevo?”. Eto, tako su pitali. Ja sam rekao da, da. Ali, prezime nisu spominjali – rekao je Stevan Jambrešić, kog svi zovu Stevo.

Poslije kratke komunikacije s policijom, dvojica policajaca su ušli u dvorište, privela ga na silu te mu pritom slomila nogu i iščašila ruku.

– Neko je u stanicu došao da prijavi svog očuha da ga je udario. Nisu ni čekali da kažem svoje prezime. Odmah su tražili neki dokument. Krenuo sam prema hodniku po jaknu da dam ličnu, tako su mi rekli. Međutim, oni su se brzo predomislili i počeli su već da primjenjuju silu. Povlačili me prvo za ramena, pa za prsluk da sam skoro pao na nos – ispričao je Stevan.

Policija je zapravo tražila čovjeka sa drugim prezimenom. Stevan Jambrešić, kaže, do svoje lične karte nije uspio da dođe.

– Kad su me odvukli do pola dvorišta, srušili su me i počeli da me udaraju po nozi, onako skačući, dok ja nisam počeo da vičem: “Slomili ste mi nogu”. Nogom! Cipelom! Jako. I sad, šta je bilo. Rekao sam: “Slomili ste mi nogu”, ali se nisu obazirali na to. Onda su stali da udaraju i da je izvrću – kaže on.

Njegovo jaukanje čula je i komšinica Lejla Tataragić koja ga je vidjela kako leži na podu.

Naime, policija je tražila osobu istog imena, ali različitog prezimena, koja je, navodno, trebalo da se nalazi na istoj adresi.

MUP: Neopravdano su upotrijebili silu

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon i neopravdano upotrebili silu. U odgovoru pravobraniteljici, koji je stigao mejlom 13. juna, a nosi datum 28. juna, tvrde da su o svemu obavijestili i Jambrešićevu sestru, i to još 21. juna.

U službenoj policijskoj bilješci piše da je doktorka Hitne koja je pozvana u stanicu, nakon što se Stevan Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

– Njihovo pitanje je samo bilo: “Je l’ imate primedbu na policijsko postupanje?”. Rekao sam: “Naravno da da” jer su mi nanijeli fizičku povredu. Ali, prije nego što su me otpustili, zvao sam, tražio, insistirao da mi zovu Hitnu pomoć jer ne znam šta je, boli me ruka, boli noga – rekao je Jambrešić.

Međutim, nakon što ga je policija isprebijala, još su ga i optužili za lažno predstavljanje i vrijeđanje i omalovažavanje, ali i odbijanje davanja lične karte do koje nije mogao doći jer su ga – brutalno napali.

(Index.hr)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.