Oštar duel Đorđa Vučinića i Luke Petrovića – O FK Leotar, zatvorenom bazenu, tetki i ”otadžbini” Zagori… (VIDEO)

U toku jučerašnje Sjednice Skupštine Grada Trebinja, na tački Dnevnog reda Informacija o radu Sportskog društva Leotar, došlo je do burne rasprave i obostrane salve optužbi od strane Đorđa Vučinića i Luke Petrovića. Raspravljalo se o dugovima Fudbalskog kluba Leotar, tačnije o tome ko je napravio dugove koji su nedavno isplaćeni u visini od oko pola miliona maraka iz budžeta Grada Trebinja, te o zatvorenom bazenu, sportskim kolektivima grada na Trebišnjici, ali i o tetki Đorđa Vučinića, advokatu Miri Vučinić, te o Zagori, koju je Luka Petrović, napravivši lapsus, nazvao otadžbinom.

Diskusija između Đorđa Vučinića, šefa odborničkog kluba Za pravdu i red i Luke Petrovića, šefa odborničkog kluba SNSD, počeo je Vučinićevim izlaganjem na temu izvještaja o radu Sportskog društva Leotar. On je iznio zamjerku na ovaj dokument jer se, kako tvrdi, gro dokumenta odnosi na rad Škole sporta, koja radi pri Sportskom društvu Leotar, dok nisu navedeni precizni izvještaji o radu 21 sportskog kolektiva u Trebinju, niti je navedeno sa koliko budžetskih sredstava je finansiran svaki klub.

”Ja bih na ovakav izvještaj stvarno bio ponosan da se radi o izvještaju o radu Škole sporta, ali kako se radi o izvještaju o radu Sportskog društva Leoat, ovaj izvještaj je u najmanju ruku sraman. Imamo 7-8 stranica, a od toga je na 6 stranica o Školi sporta. Super, drago mi je, Škola sporta je odličan projekat, djeca se besplatno bave sportom. Međutim, mi ovdje imamo informaciju o radu Sportskog kluba Leotar, a ni na jednom mjestu nemamo informaciju koliko članova imaju klubovi, da li ima omladinske selekcije te koliko novca ide za koji klub, kako se finansiraju, ako ne iz Budžeta… Vidimo samo neki vapaj da bi trebalo više novca. Onda imamo situaciju koja se desila neki dan, da je skoro pola miliona maraka prebačeno za ”krpljenje” dugova Fudbalskog kluba ”Leotar”. Ako znamo da je svim sportskim kolektivima budžetom planirano finansiranje u iznosu o 486.000 KM, postavlja se pitanje da li je opravdano plaćati dug samo jednog kolektiva u skoro identičnom iznosu?! Neko je morao biti odgovoran za stvaranje ovog duga i mislim da je ružno govoriti da smo mi iz kluba Za pravdu i red protiv sporta, mi smo upravo suprotno – za sport ali protiv kriminala.” – rekao je Vučinić u svom izlaganju.

Petrović: Hitno smo napravili atletski stadion, jer ako ništa ne možeš, onda možeš da trčiš?!

Luka Petrović, šef odborničkog kluba SNSD rekao je da je strategija bila da se ”digne” trebinjski sport jer unazad četiri godine Trebinje nije imalo nijednog premijerligaša. On je dalje naveo da im je u realizaciji ideje o oporavku sporta u Trebinju pomoglo istraživanje koje je ukazalo na to da od 800 trebinjskih mališana njih čak 400 ima neku vrstu deformiteta.

”Vidjeli smo analizu Zavoda za medicinu rada i sporta, koji su kontrolama zaključili da od 800 djece više od 400 djece ima neke deformitete, višak kilograma, očinji vid, neka muskulatura drugačija i onda smo procijenili da se hitno mora napraviti atletski stadion, jer ako ništa ne možeš, onda možeš da trčiš, da ne vrijeđam atletičare. Dajte da se vrši neka relaksacija da ima sve manje zdravstvenih problema za djecu.” – rekao je Petrović.

Petrović se dalje zapitao zašto novčana sredstva koja se danas izdvajaju za sport nisu izdvajana prije 4 godine apostorfirajući da se trenutno znatno više ulaže u sport nego u ranijim periodima.

”Ovdje to ne piše, ali budžeti su mali, znam da Rukometni klub Leotar troši 150.000 KM, da košarka troši preko 200 hiljada maraka. Međutim, pita li se iko odakle novac? Da li je iko ikad postavio pitanje kako Košarkaški klub skupi 200.000 KM i ako je postavio i ako zna, pita li iko gdje se potrošio taj novac? Ja garantujem da su tamo žestoki volonteri , red je da im se ja zahvalim ovdje, svi su oni volonteri, neki manji a neki veći, ali u svakom klubu sve se svodi na 3-4 čovjeka koji se brinu o finansiranju kolektiva. Odradićemo sve da sport dignemo na veći nivo, pa makar morali odustati od nekih investicija.” – rekao je Petrović.

Leutar.net Oštar duel Đorđa Vučinića i Luke Petrovića – O FK Leotar, zatvorenom bazenu, tetki i ”otadžbini” Zagori… (VIDEO)

Petrović je u kontekstu razvoja trebinjskog sporta spomenuo i zatvoreni bazen, rekavši da je to kapitalni projekat, bez obzira na to koliko je koštao te kako na Balkanu nema takvog bazena.

Nakon toga, za ispravak krivog navoda se javio Đorđe Vučinić tvrdeći da se 2005. znatno više sredstava ulagalo u sport nego danas, kada je budžet Grada Trebinja značajno veći.

”Što se tiče navoda da je povećano ulaganje u sport, evo imamo primjer iz 2005. godine, kada je 10% od ukupnog budžeta koji je tada iznosio 9 miliona, izdvajan za sport, što je 900.000 KM te, sada davne, 2005. godine. Druga stvar, vidim da gospodin Petrović priča sa stanovišta neke struke, a znamo da je bio direktor FK Leotara, pa me interesuje kako je uspio ”nabiti” fudbalski klub u ”beton” ligu i kako se to desilo jednom tako velikom stručnjaku. Što se tiče toga da u Evropi nema ovakvog bazena, stvarno nigdje nema da je u bazen uloženo preko 20 miliona, a da recimo taj isti bazen ne ispunjava uslove za održavanje zvaničnih turnira. Ako svaki klub, što kaže gospodin Petrović, spadne na 3-4 čovjeka, meni je žao što je Fudbalski klub spao na njega i na njemu slične i zato je bila situacija da nismo imali nijednog premijerligaša” – rekao je Vučinić nakon čega ga je Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja upozorio da se odbornicima obraća sa poštovanjem.

Vučinić: Kako da imam poštovanje za nešto gdje nestaju milioni?

”Kako da imam poštovanje za nešto gdje nestaju milioni, gdje fudbalski klub ide u ”beton”, kako da imam poštovanje prema tome?! I onda se ovdje mažu oči. Nema nikakvih tenzija gospodine Banjak, moramo ukazati na anomalije u društvu i šta se dešava sa sportom, mora to javnost da zna!” – rekao je Vučinić.

Nakon toga, u vremenu predviđenom za ispravku krivog navoda, Luka Petrović u diskusiju uvodi i Miru Vučinić, tetku odbornika Vučinića, iznijevši optužbu da ona radi protiv interesa trebinjskog sporta jer je dobila veći broj presuda protiv FK Leotara.

”Ja pretpostavljam da gospodin Vučinić ima dobrog savjetnika, svoju tetku, koja je dobila priličan broj presuda protiv FK Leotara, ja ne znam kako je sve to teklo, ali po presudama advokata Mire Vučinić, mi smo 150 hiljada maraka, da kažemo, izgubili. Ja ne znam da ste vi ikada ijednu ulaznicu kupili, ne znam da ste ikada finansirali FK Leotar, ne možete vi pričati o tome šta se desilo sa klubom kada smo ga mi izvukli, zašto o tome niste pričali od 2014. do 2018. godine, kada ste bili na vlasti, uzmite taj budžet i vidite koliko je vaš predsjednik donio novca u FK Leotar?!” – rekao je Petrović.

Petrović: Lako je ”opljuvati” zatvoreni bazen koji je remek-djelo na Balkanu!

”Lako je ”opljuvati” zatvoreni bazen koji je remek-djelo Balkana, a ti isti će, kada se bude otvorio bazen reći kako se ovo zakrpilo?! Pa nije se zakrpilo, to su radovi u toku, to je isto kao kad čovjek šaluje ploču i kapa – normalno da kapa kada nije završena kuća. Ovdje se pravila slika da se baca novac, da se uzima novac, a to što su radile trebinjske firme, što je nakon četrdeset godina napravljen bazen, o tome ni riječi.” – rekao je Petrović.

Vučinić: Gospodine Petroviću, kada spominjete Miru Vučinić trebali bi ustati u znak poštovanja!

Repliku na izlaganje Luke Petrovića tražio je Đorđe Vučinić koji je odgovorio na optužbe na račun njegove tetke.

”O Miri Vučinić kada pričate i njenoj ulozi u trebinjskom sportu, bolje da pognete glavu i ustanete iz poštovanja. Ista ta Mira Vučinić, moja tetka, je oprostila na desetine i desetine hiljada konvertibilnih maraka, i fudbalerima i košarkašima i ostalim ekipama, a o tome koliko ste vi pomogli trebinjski sport, toliko vam Bog pomogao. I nemojte meni govoriti da nisam nikad ulaznicu kupio, ja sam još kao klinac dolazio i svaki put je plaćena ulaznica. Ista Mira Vučinić je platila svaku ulaznicu, iako joj je milion puta nuđeno da uđe bez ulaznice. Ne samo ulaznice već i godišnje karte je svaki put platila.” – rekao je Vučinić na šta je Petrović dobacio da se donesu ”potvrde” o tim kupovinama ulaznica.

”Da vam donesem potvrde?! Da se ja ponižavam? Pa ne pada mi na pamet! Doći će vrijeme kad-tad, doći će presude, vidjeće se ko je pomogao sport a ko odmogao. Jedva čekam, doći će vrijeme kada ćete biti prvi na crnoj listi Fudbalskog kluba Leotar.” – Đorđe Vučinić

Leutar.net Oštar duel Đorđa Vučinića i Luke Petrovića – O FK Leotar, zatvorenom bazenu, tetki i ”otadžbini” Zagori… (VIDEO)

Petrović: Nemojte moju Zagoru da spominjete! To je moja otadžbina 280 godina!

Nakon toga, rasprava je bila sve žučnija, a kulminirala je kada je Vučinić pokazao na mobilnom telefonu fotografiju na kojoj se vidi da Petrović račun za hotel, sa premijere Leotara u Bijeljini, u ovogodišnjoj Premijer ligi BiH u fudbalu, plaća ”na olovku” a ne iz svog džepa, pa preko Petrovićevih tvrdnji da je za vrijeme mandata Slavka Vučurevića na mjestu gradonačelnika Trebinja, FK Leotar bio ”pod lupom” Tužilaštva ali da ništa nije pronađeno. Kada se došlo do pominjanja Petrovićevog imanja na Zagori, od strane Đorđa Vučinića, pred kraj diskusije, Petrović je rekao da se Zagora više ne pominje jer je to njegova ”otadžbina” već 280 godina i da je 15 generacija gradilo to imanje.

”Nemojte moju Zagoru da spominjete! Ne spominjem ni ja vaše, ne znam ni gdje imate kuće. To je moja otadžbina 280 godina, to mi je stvaralo 15 generacija i ti imaš nešto da mi kažeš?! Ja samo govorim da nema potrebe da on mene hvata u usta, uhvatiću i ja njega i njegovu porodicu.” – rekao je Petrović.

Pogledajte najzanimljivije dijelove ove diskusije:

Igor Svrdlin / Moja Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.