„Ne lipši magarče do zelene trave“

Fočaci kažu da bi ovom višedecenijskom problemu najviše priličila narodna izreka „Ne lipši magarče do zelene trave“.

Na hiljade turista i onih koji su ovog ljeta pošli na rafting na Tari i Drini ne mogu da ne izraze čuđenje kako izgleda jedan magistralni put koji povezuje, dvije države BiH i Crnu Goru. Oko 20 kilometara saobraćajnice na pravcu Foča- Šćepan polje je puno rupa, suženja, klizišta, zakrpljenog asvalta i dijelova makadama i to je tako decenijama unazad.

Rekontrukciju ili izgradnja nove saobraćajnice na ovom pravcu zagovaraju političari iz vrha vlasti Repubike Srpske i BiH godinama a u ta obećanja uključena je opštinska vlast u Foči.

„Imali smo posebnu sjednicu lokalnog parlamenta u maju ove godine s temom regionalni i magistralni putevi. A koliko je bilo ozbiljno zasjedanje govri i činjenica da na njoj nije bio prisutan ni ministar saobraćaja ni njegov zamjenik“, kaže odbornik SDS u SO Foča Ognjen Bodiroga.

On podsjeća da su republičke vlasti obećale i prije pet godina i teške saobraćajne nesreće autobusa na putu i stradanja jedne djevojke, ali i to je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Leutar.net „Ne lipši magarče do zelene trave“

Nezavisni odbornik Miodrag Кostić ističe da je opštini Foča jedina nada u raznim oblicima turizma ali se ta djelatnost ne može odvijati bez dobrih puteva.

Pored ovog puta se nalazi više od 20 kampova koji organizuju rafting ture Tarom i Drinom. Vlasnici kampova kažu da gosti negoduju kakvom saobraćajnicom dolaze na rafting avanturu.

„Pa put je da te Bog dragi sačuva. Još jednom pozivam sve predstavnike u BiH i Republici Srpskoj da dođu do kampa Bastasi i drugih i uvjere se u stanje saobraćajnica. Mnogi ljubitelji raftinga izbjegavaju da dođu do kampa samo zbog puta“, objašnjava predsjednik Udruženja raftera Foča Zdravko Matović.

Leutar.net „Ne lipši magarče do zelene trave“

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović je u maju ove godine izjavila da će se put Foča-Šćepan Polje graditi iduće godine. Da li je to samo još jedno obećanje.

Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković se, nakon sastanka sa potpredsjednikom Crne Gore Dritanom Abazovićem, kratko osvrnula na izgrdnju te saobraćajnice.

„Bolja saobraćajna povezanost je sigurno prioritet između BiH i Crne Gore a posebno preko Šćepan Polja. U aktivnosti su uključeni svi relevantni organi vlasti“, rekla je Turkovićeva.

Fočaci kažu da bi ovom višedecenijskom problemu najviše priličila narodna izreka „Ne lipši magarče do zelene trave“.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.