Naređena mobilizacija – Rusi ukopali tenkove na granici

Oko 50 tenkova i druge vojne opreme iz ruskih vojnih baza u Tadžikistanu, stacioniranih kod Dušanbea i Bohtara, prebačeno je na poligon Harb-Majdon.

Poligon se nalazi na na avganistanskoj granici.

Tenkovi T-72 ukopali su se i zauzeli obrambene pozicije, piše moskovski list Komersant.

Rusija je nakon odluke SAD i NATO da se povuku iz Avganistana te napredovanja talibana na svim pravcima objavila da će zaštititi svoje saveznike i sprečiti mogući rat ili uticaj talibana na države Srednje Azije koje graniče s tom zemljom, a Moskva ih smatra sferom svog uticaja.

Tadžikistan je u sklopu vojnog proruskog saveza ODBK (Organizacija dogovora o kolektivnoj sigurnosti) zatražio vojnu pomoć zbog napetosti u Avganistanu.

Osim toga, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon objavio je, zasad, delimičnu mobilizaciju rezervnog sastava vojske i na granicu poslao još oko 20 hiljada rezervista.

Leutar.net Naređena mobilizacija - Rusi ukopali tenkove na granici

Rusija koristi situaciju pa je pojačala svoje vojno i političko prisustvo u Tadžikistanu i celoj regiji.

Ovih dana u Uzbekistanu, u Surhandarinskoj oblasti, ruska i uzbekistanska vojska početi vojne vežbe uz južnu granicu s Avganistanom, a početkom avgusta već su najavljene i rusko-uzbekistansko-tadžikistanske vojne vežbe.

Poslednjih dana mnogi Avganistanci, među kojima je i puno vojnika lojalnih vlasti u Kabulu, pred naletom talibana traže utočište u Tadžikistanu, što izaziva izbegličku i humanitarnu krizu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je pomoć „srednjoazijskim saveznicima“, ali uz opasnost od talibana i uticaja Islamske države, rekao je kako se uz „radikalno islamsku opasnost“ povećava i „narkoopasnost“.

Naime, Tadžikistan je na putu avganistanskog opijuma, a to je talibanima jedan od glavnih izvora finansiranja.

Lavrov povlačenje američkih snaga iz Avganistana proglašava „američkim porazom i fijaskom“, a na spekulacije o mogućoj ruskoj intervenciji dvosmisleno je rekao kako je „odgovor na to pitanje očigledan“.

(B92/Index.hr)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.