Kinder Lada kravica – blast from the past

Gdje je vaša šoljica legendarne Kinder Lada kravice?

Mnogi od nas koji smo rođeni u 80-ima i 90-ima rado se prisjećamo našeg djetinjstva. Nismo imali mobilne telefone u rukama, kao ove nove generacije, ali smo zato imali jedni druge.

Stalno smo bili na ulicama i igrali se od jutra do mraka. Gumi gumi, školica, lovica, igra policajca i lopova ili pak neke sportske aktivnosti poput fudbala ili košarke i odbojke – koja god od navedenih bila vaša omiljena, činjenica je da smo vrijeme voljeli provoditi vani.

Nakon cjelodnevnog trčanja vani, dolazili smo kući gladni ‘kao vukovi’, u želji za hranom koja bi nas ‘digla’ – u želji za ugljenimhidratima. Nikakvo voće i povrće za nas mama, ne hvala, mi znamo što želimo… nešto fino, slatko i kremasto!

Leutar.net Kinder Lada kravica – blast from the past

Šnita hljeba i Kinder Lada bili su, za nas djecu, klasični ljubavni par, nama draži od Mickey i Minnie Mousea ili Romea i Julije. Ništa nije moglo zamijeniti osjećaj ekstaze kada bismo zagrizli taj kremasti zagrljaj šećera.

Jasno da smo Kinder Ladu jeli na bijelom hljebu, pa ko je tada razmišljao o benefitima sjemenki i orašastih plodova u integralnim kruhovima? Nikakav crni proteinski hljeb nam nije padao na pamet, većina nije niti znala da to postoji, ako ga je uopšte i bilo.

Leutar.net Kinder Lada kravica – blast from the past

Bijeli hljeb i bijelo-smeđi namaz, da, to je bila dobitna kombinacija djetinjstva. Ako vas zanima priča legendarne kravice, bitno je znati da je Kinder Lada nastala u 70-ima kada je talijanski proizvođač Ferrero pokušavao doprijeti do zatvorenog jugoslovenskog tržišta.

Koprivnička Podravka dobila je licencu od proizvođača Nutelle za novu marku čokoladnog namaza koji je nazvan Kinder Lada. Kinder Lada je bila izrađena od sirovina koje koristi i tvornica Ferrero i ubrzo je postala omiljeni namaz na području bivše Jugoslavije.

Kinder Lada je nestala s polica u prodavnicama 1995. godine nakon otvaranja granica u novonastale države – tada je Ferrero počeo plasirati Nutellu. Dolaskom Nutelle nestala je potreba za Kinder Ladom koja se prestala proizvoditi.

Leutar.net Kinder Lada kravica – blast from the past

Kao uspomena na Kinder Ladu u mnogim kućama ostale su samo šoljice koje podsjećaju na djetinjstvo i ukus koji, kako mnogi kažu, niti jedan drugi čokoladni namaz ne može nadmašiti.

Izvor: elegant.hr

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.