Jelena Trivić: ODGOVOR NA ODGOVOR GOSPOĐE CVIJANOVIĆ

Žalosno je čitati reakciju predsjednice Republike gospođe Cvijanović na moje argumentovane tvrdnje da nije mudro niti politički korisno za Republiku Srpsku objedinjavati funkcije predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Razumijem potrebu da brani svog stranačkog šefa i njegovu besmislenu ideju, ali ne razumijem da na punoj stranici teksta ne pročitam nijedan argument koji bi potkrepio njenu tvrdnju. Umjesto argumenata, gospođa Cvijanović prelazi na teren karakterisanja moje ličnosti.

Gospođo Cvijanović, uz svo uvažavanje Vas kao predsjednice Republike, moram Vam reći da ste, nažalost po funkciju koju obavljate, najnepismenija politička ličnost u Republici zapravo Vi.

Moram Vas podsjetiti da termin „država“ ili „državni“ nije ustavna kategorija. Kada se misli na Bosnu i Hercegovinu, ne govori se državni nivo nego jednostavno nivo BiH, a upravo Vi ste u svom saopštenju nivo BiH nazvali državnim, što je zaista zastrašujuće čuti od predsjednice Republike Srpske.

O ustavnim promjenama niste rekli ništa, niti te procese možete da razumijete, jer ste u dosadašnjoj dugogodišnjoj karijeri pokazali da jedino što razumijete jesu naredbe Milorada Dodika i da te naredbe ne preispitujete. Niste dorasli funkciji predsjednika, ali ste dorasli funkciji prosječnog Dodikovog portparola.

Kao po narudžbi izdajete saopštenja braneći Dodikovu izdajničku politiku prema Republici Srpskoj, što ideja objedinjavanja funkcija jeste jer se radi o klasičnom prenosu nadležnosti.

Žalosno je što Vi ne možete, ne znate ili nećete da preispitate nijednu Dodikovu zamisao. Podsjetiću Vas da se kao predsjednica Republike niste oglasili po pitanju Dodikove ideje o promjeni Dana Republike, što je bila Vaša obaveza. Ali Vi očigledno revnosno ispunjavate isključivo stranačku obavezu portparola lidera SNSD-a, ali ne i obaveze predsjednika Republike.

Želim još da Vam na kraju poručim da mi je iskreno žao što za dugi niz godina koliko obavljate jednu ili drugu najvažniju funkciju u Republici Srpskoj – predsjednika Vlade ili predsjednika Republike, niste stekli i izgradili vlastiti politički autoritet. Odgovarajući Vama, imam osjećaj da odgovaram lično Miloradu Dodiku.

Ali, to što Vi niste uspjeli da se politički osamostalite, izgradite, steknete ličnu afirmaciju i autentičnost, ne smije da bude teret Republici Srpskoj, nego Vama lično. Zato je potrebno da na Dodikove sulude ideje reaguje neko drugi, braneći ustavnu poziciju Srpske, kada Vi kao predsjednik Republike niste sposobni za to.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.