Cvijanović: Bilo bi dobro da se spoje funkcije

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da bi bilo dobro da izmjenama izbornog zakonodavstva bude objedinjena funkcija predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH iz Srpske, jer je riječ o sjajnom konceptu direktnog institucionalnog predstavljanja Srpske na nivou BiH.

Odnosno, to radimo preko ljudi direktno izabranih od ovdašnjih građana. Dakle, ovdje govorimo da institucija postaje automatski i institucija na nivou BiH – rekla je Cvijanović za Radio Republike Srpske.

Ona je ocijenila da time ne bi došlo ni do kakvog razvodnjavanja na unutrašnjem političkom planu, kako tvrdi opozicija.

Cvijanovićeva je navela da bi to značilo da Srpska na pomenutom nivou ima nekoga ko učestvuje u svim važnim procesima kada je riječ o međunarodnom predstavljanju, spoljnoj, odbrambenoj politici i slično, čime se dodatno pozicionira glas Republike Srpske.

– Ne mislim da bi se tu išta razvodnilo i da bismo izgubili. Problematično što vidim na tom planu jeste apsolutna jednakost u stavovima opozicije u Srpskoj i bošnjačke politike koja to ne bi prihvatila jer zna da govorimo o direktnom učešću Srpske preko svog izabranog predsjednika, ne člana Predsjedništva. Dakle, ne razumijem opoziciju u Srpskoj koja to problematizuje ne razumijevajući situaciju – kaže Cvijanović.

Ona je rekla da je rad Savjeta ministara i njegovog prvog čovjeka Zorana Tegeltije kompleksan, ali da to pomoćno tijelo Predsjedništva BiH radi u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, iako su mu intervencijama sa strane pridodate razne funkcije.

Cvijanovićeva je istakla da tamo ima neozbiljnosti jer pojedinci, poput ministra inostranih poslova Bisere Turković, idu po svijetu i rade šta hoće, a u posljednje vrijeme, osim izgradnje hidroelektrane Buk Bijela, žele da problematizuju i gradnju aerodroma u Trebinju, gdje je investitor Srbija.

Ona je navela da na tom planu postoje bolesna obrazloženja da Srbija time želi da uspostavi dominaciju u regionu, što pokazuje da ljude poput Turkovićeve ne zanima dobrobit građana.

– Zašto onda BiH nije napravila neki projekat u regionu? Ona je nesposobna da kod kuće primi investicije, a kamoli da se nametne kao igrač u regiji. Nije ni posmatrač na tribinama, jer ovdje kod nas drugi igraju utakmicu. Dakle, ne znaju da posmatraju meč, a kamoli da ga odigraju. BiH nije sposobna ništa da uradi, a hoće samo nešto da zaustavlja potcjenjujući druge, iako je lošija – rekla je Cvijanovićeva.

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.