Vlada Srpske popisuje sefove svih fizičkih i pravnih lica

BANJALUKA – U Vladi Republike Srpske odlučili su da popišu i registruju sve sefove u Srpskoj, kako sefove koje u bankama i drugim ovlašćenim organizacijama koriste fizička lica, tako i one koje upotrebljavaju firme i druga pravna lica, otkriva portal CAPITAL.

Ministarstvo finansija Republike Srpske kreiralo je izmjene Zakona o unutrašnjem platnom prometu, a prednacrtom izmjena i dopuna tog Zakona definisano je da Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) uspostavlja i vodi Registar sefova fizičkih lica i Registar sefova pravnih lica, a koje koje banke ili druge ovlašćene organizacije stavljaju na upotrebu korisnicima sefa.

Tako će biti formiran Registar sefova fizičkih lica, kao elektronska baza podataka, i znaće se ko je korisnik sefa i ko su druga lica koja mogu da pristupaju sefu.

Evidentiraće se i datum zaključenja i prestanka ugovora o sefu, kao i period na koji je taj ugovor zaključen.

Banke i drugi ovlašteni subjekti koji nude na korištenje sefove moraće da redovno dostavljaju pomenute podatke APIF-u.

Što se tiče Registra sefova pravnih lica, on će sadržavati poslovno ime, odnosno naziv ili skraćeno poslovno ime korisnika sefa, adresu sjedišta pravnog lica i matični broj i jedinstveni identifikacioni broj poslovnog subjekta.

Biće naveden i datum zaključenja i prestanka ugovora o sefu, kao i period na koji je taj ugovor zaključen, ali i drugi podaci koje propiše APIF.

„APIF donosi uputstvo kojim propisuje način vođenja registara sefova fizičkih i pravnih lica, način dostavljanja podataka, kao i davanja i korišćenja podataka iz ovih registara. Ministar finansija daje prethodnu saglasnost na uputstvo APIF-a“, definisano je Prednacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

Na davanje i korišćenje podataka iz Registra sefova fizičkih lica, kao i dužnosti APIF-a u pogledu prikupljanja, obrade i zaštite podataka iz Registra sefova fizičkih lica trebalo bi da se primjenjuju odredbe zakona koje uređuju Registar računa fizičkih lica.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.