Na današnji dan 1856. rođen je Nikola Tesla

Na današnji dan 1856. godine, u Smiljanu u Lici, rođen je poznati naučnik – Nikola Tesla.

Na poziv Edisona otišao je 1884. godine u Ameriku, gdje je proveo veći dio života, radeći i stvarajući. Prvi je Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu, 1937. godine i istu je odbio.

Jedini boravak Tesle u Beogradu bio je od 1. do 3. juna 1892. godine, kada je došao na poziv fizičara Đorđa Stanojevića, a primio ga je i kralj Aleksandar Obrenović, koji ga je odlikovao Ordenom Svetog Save.

Tokom boravka u Beogradu, posjetio je i Narodni muzej i Veliku školu (odnosno Univerzitet), gdje se obratio studentima i profesorima. Tom prilikom pozdravio ga je i naš poznati pesjnik i ljekar, Jovan Jovanović Zmaj, pročitavši mu pjesmu dobrodošlice. Tesla je inače bio veliki poštovalac Zmaja i prevodio ga je na engleski.

Zaslužan je za više od 700 izuma. Neki od nаjpoznаtijih izumа su: Teslin trаnsformаtor i generаtor, strujа visoke frekvencije, indukcioni motor, teledirigovаni čаmаc (čаmаc sа dаljinskim nаvođenjem), sijаlice, prenos električne energije nа dаljinu bežičnim putem, naizmjenična struja…

Nikola Tesla je umro 7. januara 1943. godine, hotelu u Njujorku, gdje je i sahranjen nakon opijela služenog u srpskoj Sabornoj crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu. Urna sa Teslinim pepelom prenesena je 1957. godine u Beograd i nalazi se u Muzeju Nikole Tesle.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.