Slučaj Dženan Memić: Podignuta optužnica protiv pet osoba

Navode opužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Tužilac Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1.    Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu
2.    Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj,
3.    Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima
4.    Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu
5.    Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizovani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizovana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne povrede opasne po život dana 08.02.2016.godine u Velikoj Aleji, opština Ilidža, usljed kojih je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi, da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan, zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženim, koji su lično, kao i u dogovoru sa njim i njegovim uputstvima, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja, a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za krivična djela:

-Organizovani kriminal a u vezi sa krivičnim djelima: Protivzakonito posredovanje, Pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela, Spriječavanje dokazivanja i Davanje lažnog iskaza.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe.

(BUKA)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.