Liječiće nas zaposleni u institucijama BiH

Usvojeni prijedlog budžeta zajedničkih institucija BiH prešao je milijardu maraka i predviđa kupovinu novih automobila i zapošljavanje skoro 700 novih ljudi u zajedničkim institucijama. Istovremeno, školarina na Medicinskom fakultetu u Banja Luci iznosi nevjerovatnih 4000 KM.

Kakva je veza između ove dvije informacije? Ajmo se malo igrati matematike. Jedan roditelj sa minimalnom platom, koja je u Republici Srpskoj 520 KM, treba da radi skoro 8 mjeseci, dakle 2/3 godine, i da za to vrijeme ne jede i ne plaća troškove, da bi platio jednu godišnju školarinu za jednog budućeg doktora.

U isto vrijeme jedan poslanik u Parlamentarnoj skupštini ne samo da ima platu veću od iznosa školarine već ovakvim prijedlogom budžeta na jednog poslanika dođe 4 administrativna radnika.  Ruku na srce, treba reći da su poslanici opozicije iz Republike Srpske (SDS, DNS, PDP) glasali protiv ovakvog prijedloga budžeta i oštro ga kritikovali.

Dakle, u vrijeme najveće zdravstvene krize novijeg doba, mi kupujemo automobile i zapošljavamo administraciju. U vrijeme kada je BiH treća u svijetu po broju zdravstvenih radnika pristiglih u Njemačku, roditelj treba godišnje da izdvoji skoro 8 minimalnih plata da bi odškolovao jednog doktora ili zubara.

Pravo da vam kažem, ja sam nekad išla na takmičenja iz matematike, ali ovo je matematika koju nikako ne razumijem. Kako god saberem ili oduzmem rezultat računice je da će medicinari i prije upisanog fakulteta bježati u Austriju, gdje su i školarine manje, a da će nas liječiti administrativni radnici iz Parlamentarne skupštine i ministarstava.

Kako god saberem ili oduzmem pitanje promjena ovdje više nije pitanje političkih razlika već pitanje zdravog razuma.

Autor: Jelena Vujanović, doktorand na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.