Srpska prva u regionu, novca ima dovoljno?!

Srpska je konkurentna i uporediva sa zemljama regiona kada je riječ o makroekonomskim pokazateljima. Nema tu nikakvog zaostajanja, čak smo u nekim stvarima prvi ili među prvima u regiji, posebno ako pogledamo iznose minimalne ili najniže zagarantovane plate ili prosječnu platu…

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u intervjuu Srni da Republika Srpska ima puni kapacitet da može da funkcioniše, da se razvija i svakim danom postaje sve bolja, a stvarni i stalni politički izazovi moraju se rješavati na političkom terenu i veoma je bitno da tu Srpska ne izgubi sebe, svoj identitet i ono što su njeni glavni prioriteti.

Cvijanovićeva je istakla da u tom pogledu važnu ulogu igraju institucije Republike Srpske koje moraju da imaju svoj kapacitet i njihova funkcionalnost se mora predano čuvati, jer su one te koje će izaći u susret potrebama građana.

Sa druge strane, rekla je predsjednik Srpske, ako nemate jake institucije onda se ne možete ni uhvatiti u koštac sa svim izazovima koji se nameću sa strane.

– Ono zbog čega žalim, a što je stalno prisutno među nama, jeste taj stereotip koji je napravljen u prošlosti da je Republika Srpska krivac za sve. To su stvari na koje smo navikli i kojima odolijevamo, i sigurna sam da su i naši građani svjesni da to nama oduzima vrijeme i troši energiju jer se stalno borite sa nekim stvarima, pokušavate da riješite ili ispravite matrice koje su zadate u prošlosti umjesto da budemo usmjereni na realnost i planove za budućnost. Ali, uprkos svemu mi uspijevamo izaći na kraj sa tim problemima i voditi Republiku Srpsku sigurnim putem naprijed, u budućnost – istakla je predsjednik Srpske.

Ona je naglasila da je Republika Srpska mirna, stabilna i funkcionalna sa institucijama koje rade svoj posao uz neprikosnoveno opredjeljenje vlasti da bude još jača uprkos svim izazovima, pritiscima i nastojanjima da se oduzmu njene nadležnosti, da se pokaže da je prošlost imala crnu strana koja pripada samo Republici Srpskoj, dok su svi drugi bili na nekoj navodno pravoj strani bez prave realnosti o tome šta je bila prošlost i prave funkcionalnosti kada je riječ o BiH i njenoj budućnosti.

– Ali, nas interesuje Republika Srpska i koliko ona može da odolijeva svim izazovima, koliko je stabilna i funkcionalna u ovim teškim vremenima i po tome mi mjerimo i naše stvarne kapacitete. Upravo je ova kriza sa pandemijom virusa korona pokazala da su naše institucije stabilne, da možemo da izlazimo na kraj sa problemima – rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Srpskoj, predsjednik Republike je istakla da novca ima dovoljno, budžet je likvidan, sve obaveze se izvršavaju, Srpska je konkurentna i uporediva sa zemljama regiona kada je riječ o makroekonomskim pokazateljima, u nekim stvarima je bolja od ostalih, a u nekim drugim je mala razlika koja nije u njenu korist.

– Ako danas uporedite nas i vidite šta se dešava u regiji zaista smo konkurentni. Nema tu nikakvog zaostajanja, čak smo u nekim stvarima prvi ili među prvima u regiju, posebno ako pogledamo iznose minimalne ili najniže zagarantovane plate ili prosječnu platu – rekla je Cvijanovićeva u intervjuu za Srnu.

(BN/Srna)

1 Komentar

  1. Kako te nije stid izac pred medije pa komentarisat i rodjeno dijete koje nije rodjeno ste zaduzili i pokrali pitanje je dana kada ces priznati greske koje ste krili od naroda pokrije se Zeljka dobro da te narod ne gleda

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.