Peto najskuplje vozilo na svijetu je Đukanovićevo

Iznos od 456.933 evra, kolika je početna cijena luksuznog automobila “mercedes benz” model “majbah S 650”, čiju je prodaju oglasilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore, dovoljan je za isplatu 3.514 iznosa materijalnog obezbjeđenja porodice za petočlanu familiju, koje iznosi oko 130 evra ili 5.700 socijala od po 80 evra.

Ukoliko bi predsjednik države Milo Đukanović vratio državi “majbah” koji koristi onda bi iznos davanja bio udvostručen, s obzirom na to da je iz Vlade ranije najavljeno da će novac od prodaje luksuznih vozila biti potrošen za socijalne potrebe.

Prema ocjeni Veska Pejaka iz organizacije Alternativa Crne Gore, ako uzmemo u obzir da su prosječna socijalna davanja 80 evra, ispada da prodajom samo jednog ovog “mercedes majbaha” može biti isplaćeno 5.700 socijala.

– Ili u brojevima, skoro 500 porodica može godinu da prima socijalnu pomoć. To je samo jedan od luksuznih izdataka našeg “el presidente” za vrijeme njegove vladavine. Kako sam kaže, dao nam je mnogo pa se treba sjetiti svega što nam je dao za ovih 30 godina svoje vlasti. Dao nam je 100.000 nezaposlenih, koji traže način da pobjegnu iz zemlje.

Dao nam je blizu pet milijardi duga, koji je između ostalog otišao na ovaj luksuzni automobil. Mnogi predsjednici mu mogu pozavidjeti na njemu. Dao nam je 80.000 ljudi koji nemaju sva tri obroka dnevno. Dao nam je 150.000 radnika koji rade za platu manju od 350 evra. Dao nam je mnogo – izjavio je Pejak.

Pejak kaže da to što “majbah” nije oduzet šefu države pokazuje nemoć države.

– Zar to nije “naš” automobil? Zar ga nije narod platio? Kada budemo počeli da se prema državnoj imovini odnosimo kao prema svojoj, onda će nam biti bolje. A njegov “majbah” ne treba prodavati. Treba ga parkirati ispred Skupštine Crne Gore, kao spomenik “gluposti” i na tabli napisati: “Ovaj automobil je platio narod Crne Gore svom tadašnjem ‘lideru’ u momentu kada je plata bila manja tri puta od potrošačke korpe – navodi Pejak.

Marina Medojević iz “Banke hrane” kaže da je u decembru prošle godine 8.398 porodica sa 28.338 članova primalo materijalno obezbjeđenje porodice. Ona navodi da baš ti građani primaju mizerna socijalna davanja, jer je vlastima u prethodnom periodu bilo bitnije da ulože milione u luksuzna vozila, dok narod nije imao tri obroka dnevno.

– Informacija da je “majbah”  predsjednika države peto najskuplje vozilo na svijetu za jednog državnika dovoljno govori o tome koji je njegov prioritet. Kako se predsjednik oglušava o zahtjev ANB-a za vraćanje automobila i ne poštuje odluke Vlade stečeni su uslovi da njegov postupak bude procesuiran.

Ovim on pokazuje da ne poštuje institucije sistema i da se stavlja iznad njih, a pokazuje i da mu je vlastiti luksuz bitniji od golog preživljavanja ljudi. Koga se on boji pa mu je automobil tih performansi kupljen i dat na raspolaganje – rekla je Medojevićeva, ukazujući na to da je novi premijer Zdravko Krivokapić prvi dan u Vladu došao taksijem, ali i da sada koristi službeni automobil.

(Glas Srpske)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.