„Tresla“ se Bijela kuća: Dva tornada u centru Vašingtona

Američka Nacionalna meteorološka služba potvrdila je da je posljednja i najrazornija oluja sadržala dva tornada, od kojih je jedan prošao blizu Bijele kuće.

Prema saveznoj meteorološkoj službi, tornado jačine F1 sa vjetrovima brzine 150 kilometara na sat formirao se u okrugu Arlington u državi Virdžinija, oko 21 sat u četvrtak i prešao grad Roslin i rijeku Potomak prije nego što se raspršio u Nešnal molu, velikom parku u centru Vašingtona. Nekoliko trenutaka ranije, na telefonima stanovnika oglasilo se hitno upozorenje na tornado, uz molbu da se odmah sklone.

Tornado je bio širok 114 metara, i prošao je stazom dugom oko sedam kilometara između Vašingtonskog spomenika i Bijele kuće.

Ista oluja proizvela je i drugi tornado, ocijenjen nešto slabijim snagom F0 sa vetrom od 130 kilometara na sat, koji se nekoliko minuta kasnije sručio u istočnom Vašingtonu.

Taj tornado bio je širok 68,5 metara i prošao je stazom od oko 1,2 kilometra kroz, uglavnom stambene četvrti.

Video zapisi pokazuju oluju koja je zahvatila grad. Na snimcima se vidi niski oblak uoči glavne oluje. To je oblak zida koji pokazuje gdje se nalazi snažni uzlazni tok koji „hrani“ tornado, ali nije sam tornado koji je obavijen gustom kišom koja se provlači iza njega.

​Video koji su snimili stanovnici Vašingtona prikazuje oluju koja je izazvala snažne vjetrove i kišu čak i daleko od samog tornada.

Oluja je zaustavila i bejzbol meč koji je bio u toku na Nešnals Parku.

​Oluje su izazvale na hiljade gromova u regionu koji su udarali po drveću širom grada, uključujući neka od ogromnih zrelih stabala koja dominiraju u Nacionalnom tržnom centru.

(Sputnjik)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.