Norveška obilježava fotošopirane guzice na društvenim mrežama

Novi zakon Norveške zahtijeva od influensera da obilježe retuširane fotografije. „Pritisak koji nameće slika o ‘savršenom tijelu’ je uvijek prisutan, često neprimjetan i teško je boriti se protiv njega“, reklo je norveško Ministarstvo za djecu i porodična pitanja.

Ranije ovog mjeseca, norveško parlamentarno zakonodavno tijelo, Stortinget, gotovo jednoglasno je usvojilo zahtjev da se influenseri i oglašivači obavežu zakonski da označe retuširane slike na društvenim mrežama, izvijestio je Vajs.

Zakon je još jedan napor u borbi protiv nerealnih prikaza ljepote i zdravlja. Da bi primijenilo zakon, norveško Ministarstvo za djecu i porodična pitanja upravo je objavilo smijernice u kojima se detaljno navodi kako takve slike moraju biti označene i objašnjava na koje proizvođače sadržaja se odnosi novi zakon.

Mladi su izloženi velikom pritisku da izgledaju dobro, između ostalog, putem oglašavanja i društvenih medija, a prikazani modeli su često digitalno retuširani. Ovo izlaže mlade idealu ljepote koji je nemoguće postići.

Neprijavljivanje uređenih i retuširanih fotografija kažnjivo je po zakonu i može dovesti do novčanih kazni ili zatvora. Zakon se primjenjuje na svim platformama društvenih medija, uključujući Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat i Tvitter, a odnosi se na objave u reklamne, marketinške i druge promotivne svrhe. Norveški zakon nalaže da svaki post koji može sadržati tijelo modifikovane veličine, oblika ili kože, uvećanih usana, izraženih mišića treba da nosi oznaku o promjeni. To uključuje i uske linije struka, savršene figure tijela ili neobično savršeni ten postignut bilo fizičkom fotografskom opremom ili metodama prije snimanja fotografije, bilo alatkama za digitalno uređivanje, preoblikovanjem retuša i filterima koji su korišćeni nakon snimanja fotografije. Sve takve slike moraju imati oznaku koju je dizajnirala i obezbijedila norveška vlada, piše Republic World.

U Norveškoj je javna diskusija o nezdravim i nemogućim standardima ljepote, poznata kao kroppspress, dovela do zahtjeva da se Stortinget uključi u priču. Kroppspress u prevodu znači „tjelesni pritisak“, a pozivajući se na studiju, Ministarstvo je primijetilo da takav pritisak može imati štetne efekte na osjećaj sopstvene vrijednosti djece i tinejdžera.

„Zahtev za obilježavanje retuširane ili na bilo koji drugi način manipulisane fotografije jedna je od mjera protiv tjelesnog pritiska koja će, nadamo se, dati koristan i značajan doprinos suzbijanju negativnog uticaja koji takvo oglašavanje ima, posebno na djecu i mlade“, reklo je Ministarstvo u izjavi.

„Pritisak tijela prisutan je na radnom mjestu, u javnom prostoru, u kući i u raznim medijima. Pritisak tijela je uvijek prisutan, često neprimjetno i teško je boriti se sa njim “.

Nadamo se da će novi zakon ponuditi veću transparentnost u radu influensera i pružiti zdravije iskustvo pri korišćenju društvenih medija uopšte.

LUFTIKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.