Nema istinskih promjena sa onima koji su godinama bili ili su još uvijek koalicioni partneri Milorada Dodika!

Opozicioni blok sačinjen od Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) održao je danas u Banjaluci sastanak na kojem je donesena Platforma o ključnim programskim prioritetima zajedničkog djelovanja za izbore 2022. godine. Sastanku, kao što je ranije i najavio, nije prisustvovao Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red. On je za internet magazin ”Moja Hercegovina” govorio o samom sastanku, razlozima nepojavljivanja na istom, kao i o suštinskim promjenama čiji dio želi biti, a ne kozmetičkim promjenama koje bi se dogodile ukoliko bi se išlo na osvajanje vlasti po svaku cijenu. On se osvrnuo i na dodjelu Ordena Republike Srbije Miloradu Dodiku čime je Vučić, po njegovom mišljenju, po ko zna koji put pokazao da će nastaviti podržavati pogubnu politiku koju vodi Milorad Dodik, zarad ličnih interesa.

Nebojša Vukanović nije prisustvovao današnjem sastanku opozicije Republike Srpske, a za internet magazin ”Moja Hercegovina” govorio je o istinskim promjenama, za koje se zalaže i za koje će se i u budućnosti zalagati.

Ne volim kada se stvari postavljaju na način da smo mi tu neki statisti koji čekamo šta su dogovorili oni koji sebe smatraju velikim…

”Ja sam pokazao da ne pravim kompromis oko suštine. Jasno je da ću insistirati na istinskom obračunu sa ovim režimom i sa svim što se događa.’Dakle, ovo nije bio sastanak na kojem se trebalo govoriti o kandidatima, a što javnost najviše očekuje. Bio je to sastanak na kojem se govorilo o programskim principima. Ja sam rekao da je za mene jako važno da dođe do lustracije i da je to za mene jedan od prioriteta. Današnjim nedolaskom na sastanak sam želio poslati poruku da ako sam važan onda ljudi treba da me poštuju, da dogovorimo konsenzus oko suštinskih stvari pa onda možemo ići na neke druge teme. Ne volim kada se stvari postavljaju na način da smo mi tu neki statisti koji čekamo šta su dogovorili oni koji sebe smatraju velikim. Mislim da to nije korektno! Nastaviću insistirati na nekim stvarima, prije svega da se sistem promijeni iz korijena, da se preispitaju mnoge stvari, da se napravi uravnoteženo društvo, da se napravi profesionalizacija, što je ključno u uspostavljanju pravne države i vladavine prava. To se može uraditi jedino ozbiljnom borbom protiv kriminala i korupcije koji su trenutno na snazi i snažnom političkom voljom.” – rekao je Vukanović za MH.

Leutar.net Nema istinskih promjena sa onima koji su godinama bili ili su još uvijek koalicioni partneri Milorada Dodika!
Sa sastanka opozicije na Jahorini

Kada govori o prijedlozima koji su, po riječima Branislava Borenovića, uvršteni u Platformu, Nebojša Vukanović kaže da se oni odnose na stvari na kojima on odavno insistira, a to su lustracija, sprovođenje Zakona o porijeklu imovine te profesionalizaciji i depolitizaciji institucija.

”Ja sam oduvijek govorio da je bitna lustracija, sprovođenje Zakona o porijeklu imovine na pravi način, podrška institucijama i službenicima koji bi se otkrivali imovinu političara i tajkuna koja je iznesena u inostranstvo, to je jedno posebno poglavlje o kojem treba govoriti. To su neke suštinske stvari i naravno, ono što je za mene najbitnije, a to je da dođe do istinske profesionalizacije i depolitizacije svih institucija.” – ističe Vukanović.

Uvijek sam preuzimao odgovornost i borio se za opšte dobro, ali tražim poštovanje i korektan odnos!

Komentarišući današnju izjavu Nenada Nešića da se politički subjekti unutar opozicije ne moraju voljeti, ali da ne smije izostati odgovornost, Vukanović smatra da je već deset godina preuzimao odgovornost i radio za opšte dobro.

”Ja sam uvijek preuzimao odgovornost, uvijek sam radio za opštu stvar, nema izbora i predizborne kampanje u zadnjih deset godina na kojima nisam radio za opšte dobro, pa čak i kada su mi zabranili izlazak na izbore 2016. godine istinski sam se borio ali takođe tražim poštovanje i korektan odnos.” – rekao je Nebojša Vukanović za naš magazin.

Nema korjenitih promjena sa onima koji su bili dio vlasti ili koji su danas dio vlasti!

Zamolili smo Vukanovića da prokomentariše najavu ulaska još nekih političkih subjekata u opozicioni blok, a o čemu je na današnjem sastanku bilo riječi. Može li zamisliti opoziciju u kojoj bi se našle još neke snage sadašnje vladajuće koalicije?

”Ne! Ne mogu sebe zamisliti u opoziciji u kojoj bi se, recimo, našli Stevandić ili Čavić, Banjac, hipotetički rečeno, baš zbog onih stvari na kojima insistiram i na kojima ću insistirati. Ne želim kozmetičke promjene i dolazak na vlast po svaku cijenu! Meni je bitno da, kada dođem na vlast, ne razočaram ljude i da budem dio istinskih promjena, a to je svakako pravda i red, a to se ne može uraditi sa onima koji su godina bili dio vlasti ili koji su danas dio vlasti, sa socijalistima, Stevandićem, Čavićem, Banjcem i tako dalje… Jedina prava promjena je korjenita promjena sistema, da se okrenemo običnom čovjeku, da ne postoji toliki jaz između bogatih i siromašnih, da institucije rade svoj posao, a ne da budu basnoslovno plaćeni službenici koji rade po diktatu partije šta hoće.” – izričit je Vukanović.

Leutar.net Nema istinskih promjena sa onima koji su godinama bili ili su još uvijek koalicioni partneri Milorada Dodika!
Foto: Sputnjik
To što radi Vučić je sramno! Svojim potezima održava na vlasti jednog mafijaša i njegovu kriminalnu hobotnicu…

Za kraj razgovora, Vukanović je prokomentarisao današnju dodjelu Ordena Republike Srbije Miloradu Dodiku apostrofirajući da podrška Dodiku od strane Vučića neće izostati iako to očekuje jedan dio opozicije u Srpskoj.

”Velike patriote srbuju na Vidovdan u Beogradu a ne smiju da odu na Kosovo. Dakle, bilo je očekivano od Vučića, ako je veliki patriota kakvim se lažno predstavlja, da ode na Kosovo na Vidovdan i biti sa svojim sunarodnicima sa Kosova bar taj dan. On je nažalost sve srpske institucije na Kosovu doveo u izuzetno težak položaj svojom predajom svih ingerencija vlasti Srbije na Kosovu otkad je došao na vlast prije devet godina. Milorad Dodik i Aleksandar Vučić proteklih devet godina vode politiku ”ja tebi vojvodo, ti meni serdare”, međusobno se hvale,  pomažu se, a sada im se tu priključio i Andrija Mandić koji je isi kalibar kao i oni, a radi se o jednoj retrogradnoj političkoj snazi, sada su se sve stvari razotkrile. Pokazalo se po ko zna koji put da sam bio u pravu kada sam govorio da Milorad Dodik ima veliku podršku Vučića koja je ključna zato što Dodik opstaje na vlasti i da su uzaludna nadanja opozicije da treba da se uzda u Vučića, uzdaj se u se i u svoje kljuse! Ja nikada neću dozvoliti da mi politiku vodi Vučić i da mi kadrira ljude i donosi bilo kakve odluke jer to što radi Vučić je sramno – zabija nož u leđa narodu u Republici Srpskoj! Može on davati Dodiku šta god hoće, ali ti njegovi potezi kojima jednog mafijaša i njegovu kriminalnu hobotnicu održava na vlasti, su štetni i za srpski narod i za Republiku Srpsku! Dodik je za vrijeme svoje vladavine raselio trećinu stanovništva Republike Srpske, ali Vučićev interes je da na ovakav način, dodjelom značajnog ordena, kupi podršku Milorada Dodika za predsjedničke izbore u Srbiji naredne godine, da mu pomogne oko predaje Kosova, ali neće moći do vijeka da se predstavljaju velikim Srbendama i patriotama a zapravo su najveće nesreće za narod koji predstavljaju.” – rekao je Vukanović za kraj razgovora.

Igor Svrdlin / MOJA HERCEGOVINA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.