VUČIĆ SUTRA DODIKU URUČUJE NAJVIŠE ODLIKOVANJE: Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici dobiće za naročite zasluge

Ovo najveće priznanje Republike Srbije do sada su primili predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Si Đinping, nekadašnji predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik primiće sutra u Beogradu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Dodiku će Orden uručiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Palati Srbije u 12.00 sati.

Ovo najveće priznanje Republike Srbije do sada su primili predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Si Đinping, nekadašnji predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden je 2010. i dodeljuje se predsednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvezde.

Ogrlicu čini 19 delova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu. Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.

SRBIJADANAS

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.