Srbin za rezervoar radi 2 i po dana, Slovenac jedan, Nijemac 6 sati, a evo koliko je potrebno raditi u BiH

Građani Srbije za pun rezervoar goriva moraju da rade oko 21 sat ili dva i po radna dana.

Istovremeno u Sloveniji vozači mogu da napune svoje automobile posle samo jednog dana rada ili malo više od 8 sati.

Nemcima je potrebno još manje, odnosno oko 6 sati rada.

Iako poslednjih meseci cena goriva raste i na globalnom i na regionalnom tržištu, računica pokazuje da po zemljama postoji velika razlika kada govorimo o odnosu zarada i novca koji je potrebno izdvojiti za „tankovanje“ rezervoara.

Za 50 litara benzina, koliki je prosečan kapacitet rezervoara u automobilima, građani Srbije moraju da plate 65,6 evra, a oni koji voze „dizelaše“ nešto više od 67 evra. Sa prosečnom platom od 555 evra i osmočasovnim radnim vremenom, oni zarađuju 3,1 evra na sat, a to znači da im je za pun rezervoar potreban 21 sat rada, odnosno nešto više od dva i po radna dana, piše Blic. Ako troše dizel, trebaće im i pola sata više.

Slično vreme na poslu moraju da provedu i građani Crne Gore i Severne Makedonije, ako žele da napune svoje rezervoare. Pošto je prosečna plata u Crnoj Gori 529 evra, a za 50 litara benzina potrebno je 65,5 evra, to znači da Crnogorci treba da rade skoro 22 sata. Makedonci imaju platu od 458 evra, pa za pun rezervoar koji ih košta 55,5 evra na poslu provode malo više od 21 sata.

Nešto kraće moraju da rade vozači u Bosni i Hercegovini pošto je u ovoj susednoj zemlji prosečna plata niža nego u Srbiji – 504 evro, ali je i benzin jeftiniji, pa je za pun rezervoar potrebno oko 51 evro. To znači da za 50 litara goriva naše komšije rade nešto manje od 18 sati.

Gorivo u Hrvatskoj je najskuplje među zemljama bivše Jugoslavije, pa je za tankovanje „do vrha“ u ovoj zemlji potrebno 70 evra. Ipak, sa prosečnom platom od oko 950 evra, odnosno satnicom od 5,4 evra, hrvatski vozači mogu da napune svoje automobile za nepunih 13 sati rada, odnosno malo više od jednog i po radnog dana.

U ovoj računici najbolje su prošli građani Slovenije koji imaju najveće prosečne plate – oko 1.290 evra, pa za pun rezervoar koji ih košta 59,85 evra moraju na poslu da provedu oko 8,2 sata, dakle jedan radni dan i još 12 minuta.

U znatno boljoj poziciji su vozači u Nemačkoj u kojoj je prosečna cena goriva 1,42 evra, a prosečna plata nešto više od 2.000 evra. Matematika je jasna – za pun rezervoar moraju da izdvoje 75 evra, a to znači da bi trebalo da rade samo 6 sati.

Najjeftinije gorivo u BiH

U vreme kada se mnogi spremaju za putovanje i godišnji odmor, cene goriva u regionu mogu biti presudne za odluku gde napuniti rezervoar, odnosno kojim putem krenuti do mora. Benzin u Srbiji trenutno se može kupiti za 155 do 160 dinara po litru, a dizel za 159 do 165 dinara.

Najjeftinije gorivo u regionu toče vozači u Bosni i Hercegovini, gde litar benzina košta 1,02 evra, a dizela 0,97 evra. Dizel u Severnoj Makedoniji košta 0,99 evra, a bezolovni benzin je nešto skuplji i košta 1,11 evra.

U Hrvatskoj je gorivo u blagom rastu, pa se litar benzina popeo na 1,40 evra, a dizela na 1,36 evra, dok u Sloveniji benzin košta 1,19 evra, a dizel 1,24.

Benzin u Crnoj Gori košta 1,31 evra po litru, dok je dizel 1,16 evra.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.