Perduv pocijepao presudu Vrhovnog suda

Foto: Buka - Elvir Padalović

Mi ovu presudu Vrhovnog suda smatramo smećem i zato ćemo je pocijepati“, rekao je Perduv i pocijepao presudu.

„Imamo loše vijesti, odnosno loše po Vrhovni sud i sudsko vijeće koje je donijelo sramnu presudu“, kazao je Ozren Perduv iz Pravde za Davida danas u vanrednom obraćanju medijima ispred Vrhovnog suda u Banjaluci.

„Danas je tačno dvije godine otkad smo zajedno sa nevladinom organizacijom Transparency International podnijeli zahtjev za preispitivanje postupaka policijskih službenika nakon što su građani izbačeni iz porte hrama Hrista Spasitelja. Nakon toga ljudi su počeli da sjede na klupama, a veliki broj pripadnika policije je rastjerivao ljude da se udalje. Zbog svega toga Transparency International je sve pratila i pripremili zahtjev za zaštitu ustavnih prava. Taj zahtjev je bio hitne prirode, a Okružni sud je donio odluku nakon šest mjeseci. Odluku smo dobili onog trenutka kada se raspravljalo o tome da Darko Ćulum bude novi direktor SIPE. Zahtjev je bio usmjeren upravo prema Ćulumu koji je bio direktor Policije“, objašnjava Perduv pozadinu presude Vrhovnog suda u Banjaluci.

Leutar.net Perduv pocijepao presudu Vrhovnog suda

„Tadašnja odluka Okružnog suda je bila skandalozna. Rekli su da su zbog velikog broja prekršajnih naloga postojali problemi. Svi prekršajni nalozi su pali na sudu. Osnovni sud je utvrdio da nema nikakve odgovornosti sa naše strane. O kakvim problemima priča Okružni sud. Umjesto da se kazne nečasni pripadnici policije, oni kažnjavaju nas“, kaže Perduv, dodajući da su zbog toga  išli na Vrhovni sud.

„Zato što su rekli da smo održavali neprijavljene skupove. Da li je policija ikome izdala prekršajne naloge zbog nezakonitog okupljanja, nije. Na Osnovnom sudu nikada nije potvrđeno da su pripadnici Pravde za Davida održavali nezakonita okupljanja.

„Sudija Okružnog suda Tatjana Stupar je rekla da jeste pripadnicima PzD ograničavano kretanje, ali ne kao građanima Banjaluke, već kao članovima PzD. Je li moguće da to bude sudska odluka?, pita se Perduv.

Zahtjev za preispitivanje te odluke predat je u Vrhovni sud u februaru prošle godine.

Leutar.net Perduv pocijepao presudu Vrhovnog suda

„Prije nekoliko dana dobili smo sramnu presudu. Šesnaest mjeseci je prošlo. Tražili smo ubrzanje postupka pred Vrhovnim sudom, jer odluka mora da se donese u roku od 30 dana, a trebalo im je 16 mjeseci da ovo sklepaju. Donijeli su presudu kojom se odbija naš zahtjev za vanredno preispitavanje odluke.  Zaključak Vrhovnog suda je ‘vama jeste uskraćeno pravo na kretanje zbog toga što ste održavali neprijavljen skup’. Mi ovu presudu Vrhovnog suda smatramo smećem i zato ćemo je pocijepati“, rekao je Perduv i pocijepao presudu.

Najavio je nastavk pravne borbe i podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH. „Doći će vrijeme kada će odgovarati i Darko Ćulum i ove nečasne sudije iz Okružnog i Vrhovnog suda“, poručio je.

BUKA / M.P.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.