U Srbiji ima 560.000 udovica i 150.000 udovaca

U Srbiji ima 560.000 udovica i 150.000 udovaca i ta ogromna razlika, između ostalog, govori da muškarci ne vode dovoljno brige o zdravlju, a neki od njih u ruralnim delovima umiru i zbog sitnice, jer se na vreme ne obrate lekaru, izjavila je poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković.

Statistika svedoči da nijedna evropska zemlja, osim Rusije, nema tako visok procenat osoba koje su ostale bez bračnog druga.

„Jedan od razloga za takvu ogromnu razliku je i očekivani životni vek žena, duži za pet godina. Žene u proseku žive 78,3 godine a muškarci 73.1”, rekla je Janković za Tanjug i dodala da te činjenice signaliziraju da je važno da se radi na osnaživanju muškaraca.

Podatak, kako kaže, ukazuje i da muškarci ne vode dovoljno računa o zdravlju, zanemaruju ga, ponekad umiru od sitnica.

„Kako je jedan čovek u istraživanju o položaju starih rekao – u selu čovek umre zbog sitnice, sramota ga je da ide kod lekara. Problem počne od tačkice završi se teškom gangrenom i ode”, rekla je Janković i dodala da nije redak slučaj da ljudi iz ruralnih krajeva nemaju ni koga da pozovu kada im je zdravlje narušeno.

Poverenica je navela i još jednu stvar – da su samo u 2019. godini u saobraćaju poginula 404 muškaraca. Dodala je da je u tom periodu iako je puno urađeno na bezbednosti saobraćaja stradalo i 130 žena.

Kako kaže, iz ovoga vidimo da postoji rodna komponenta, što ukazuje i na rezultat patrijarhalnih obrazaca ponašanja – „nisi muškarac ako brzo ne voziš”

Zato je, dodaje, neophodno da se govori o politikama koje jednako govore o poboljšanju života muškaraca i žena.

Prema istraživanjima, statistici doprinosi i činjenica da udovice ređe od udovaca ulaze u novu bračnu zajednicu.

Procenjuje se da na celom svetu postoji oko 300 miliona udovica, a gotovo deset odsto ih živi u izuzetnom siromaštvu. U mnogim zemljama biti udovica je sramota, a zlostavljanje koje doživljavaju UN smatraju među najozbiljnijim kršenjima ljudskih prava.

Izvor: Politika.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.