Tegeltija juče razgovarao sa Kurcom

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je juče u Beču, na marginama Samita o zapadnom Balkanu, sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastijanom Kurcom, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je rekao da BiH sa Austrijom njeguje prijateljske, tradicionalno vrlo dobre odnose i bez otvorenih pitanja, koji se baštine na zajedničkoj bogatoj istoriji i isprepletenoj kulturi, prenosi RTRS.

Dodao je da je saradnja veoma razvijena u svim oblastima, od politike, ekonomije, kulture i obrazovanja, do odbrane i bezbjednosti.

Tegeltija je istakao je da je Austrija važan spoljnotrgovinski partner i jedan od najvećih investitora u BiH, navodi se u saopštenju.

Leutar.net Tegeltija juče razgovarao sa Kurcom

Tokom sastanka Tegeltija je istakao interes BiH za jačanjem saradnje u drvnoj industriji i oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

Tegeltija se zahvalio kancelaru Kurcu i Republici Austriji na pomoći tokom pandemije Kovid-19, a posebno na angažovanosti u procesu obezbjeđivanja 214.000 doza vakcina za BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Izrazio je zahvalnost i na kontinuiranoj podršci BiH po pitanju evropskih integracija, te nadu da će Austrija i u predstojećem periodu nastaviti da podržava evropski put BiH i ostati snažan zagovornik politike proširenja Unije na zemlje zapadnog Balkana.

Sagovornici su se dotakli i pitanja bezbjednosti i migracija.

Tegeltija je istakao da problem migranata u BiH prevazilazi njene kapacitete i da BiH neopravdano sama nosi preveliki teret migrantske krize.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.