Draško i Mile

Ako član Predsjedništva BiH može da bude glavni epidemiolog, premijer, predsjednik Republike i lider najjače stranke, onda gradonačelnik Banjaluke, u najmanju ruku, može da bude glavni opozicionar u Srpskoj.

Leutar.net Draško i Mile
Autor: Slobodan Popadić

Ako Milorad Dodik prvi zna kada će đaci opet na ekskurzije, do kada će da rade kafane, kada će prosvjeti i zdravstvu da budu povećane plate, Draško Stanivuković ima pravo da pita gdje je referendum o nezavisnosti Srpske, da se bori protiv privatne države, vojne vježbe na Manjači i da narodu u Šekovićima zbori o „vozu promjena“.

Očigledno se takvom logikom vodi gradonačelnik najvećeg grada Srpske, koji ovih dana sa ostatkom rukovodstva PDP obilazi RS uzduž i poprijeko i govori građanima kako treba da se ugledaju na Banjalučane.

Izgleda da, umjesto jednog, dobijamo dva Dodika. Naravno, njihova snaga je sada nemjerljiva, ali su im profili isti: političari koji misle da mogu sve, da sa njima svijet počinje i završava, da su glavni i savršeni u svemu što rade.

Kako rade, to je druga i dugačka priča, ali Stanivuković, u pokušaju da bude i gradonačelnik, i šef gradskih odjeljenja, i glavni inspektor, i vozač bagera, i grtalice, i protivkandidat Dodiku, i primjer opozicionog uspjeha – ima veliki hendikep u odnosu na rivala. Dodik u Predsjedništvu BiH s pola gasa pretekne grešnog Džaferovića i antikonstitutivnog Komšića, pa mu ostane toliko vremena da po RS radi šta mu volja, a to uključuje i poigravanje s opozicijom.

Da bi gradonačelnik Banjaluke izvan Banjaluke mogao da zagovara promjene, prvo u Banjaluci mora da uradi ono što je obećao, da je promijeni. To znači da na čelu grada treba da ostane bar četiri godine, da shvati da više nije samo opozicija, nego i vlast, vrijeme je da radi. Pa makar taj rad bio rušenje „Kajak terase“.

Sve drugo bi bilo preskakanje stepenice na putu ka političkom vrhu Srpske, kojoj ne treba bolja ili lošija zamjena za Dodika, nego sistem u kome će najbolji da rade svoj dio posla.

Međutim, opozicija nema izbora. Stanivuković, takav kakav jeste, jedan je od njihovih kandidata koji imaju najveće šanse u izbornom okršaju s Dodikom. Ta činjenica će vjerovatno prevagnuti, jer bi kandidovanje istrošenih političkih ličnosti, sa mnogo oraha u džepovima, bila još gora opcija, koja ih sigurno vodi u poraz.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.