Dodik tvrdi: U BiH se mladi masovno vraćaju

Bosna i Hercegovina stoji u redu i moli za ulazak u Evropsku uniju, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali ukazao da Evropska unija postavlja iznova nove uslove i više nema onaj entuzijazam za proširenje koje je imala.

 

Dodik je istakao da iako je zapadna Evropa, prije svega Njemačka, zainteresovana za mlade, obrazovane ljude iz BiH i oni masovno odlaze u te zemlje, ipak veliki broj njih, kako tvrdi Dodik, vraća se u Bosnu i Hercegovinu.

– Danas su te granice otvorene i danas oni djeluju kao usisivač za mnoge naše mlade i stručne kadrove koje umjesto da mijenjaju naše društvo i vrše pritisak na promjene i reforme, lakše se odlučuju da sjednu i odu u zapadnu Evropu jer im se tamo putem interneta nudi idealno društvo u kome samo treba da stignu i tamo ih čeka med i mlijeko, što naravno, nije tačno. Da nije tačno govore mnogi koji se vraćaju i smatraju da u našim društvima mogu da naprave daleko veći uspjeh nego što to mogu da naprave sada na zapadu.

Šefik Čaferović,član Predsjedništva BiH,je rekao da je BiH opredjeljena za EU i NATO.

– BiH ima opredjeljenje da postane članica Evropske unije i NATO saveza. Unutar Bosne i Hercegovine postoje neka neslaganja, ali institucije su donijele odluke koje su danas važeće, rekao je Džaferović.

Sva tri člana Predsjedništva naglasili su da je u nabavci vakcina protiv virusa korona zakazao Kovaks mehanizam. Član Predsjedništva Željko Komšić izrazio je zahvalnost svim zemljama koje su u tim teškim momentima pomogle Bosni i Hercegovini.

“Prije svega, donacijama, a onda i vakcinacijom našeg stanovništva izvan BiH“, rekao je Komšić i podsjetio da građani BiH mogu da se vakcinišu u Srbiji kao i državljani te zemlje.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.