Rimac otkrio: Bio sam pred bankrotom, ali spasio me genijalac iz Mostara

Mate Rimac i Rimac Automobili ovih dana uživaju svjetsku slavu nakon lansiranja senzacionalnog hiperautomobila Nevera. No, iako je njegova uspješna priča globalni “buzzword” Rimac je podsjetio da nije uvijek sve bajno u razvoju kompanije i proizvoda.

Na zagrebačkoj konferenciji “debug” odlučio je iskreno podijeliti neke detalje iz najtežih trenutaka u karijeri, za koje kaže da tada nije znao hoće li kompanija opstati.

Zanimljivo, tokom izlaganja o temi “12 najtežih mjeseci u stvaranju Rimac Automobila”, spomenuo je kako mu je tokom najtežeg razdoblja za preduzeće 2017. godine pomogao jedan IT stručnjak iz Hercegovine i praktično spasio sve, prenosi BiznisInfo.ba.

Rimac ga je opisao kao “čovjeka koji prolazi kroz zidove” i koji mu je posudio 300 hiljada dolara iako su se poznavali samo dva dana.

Mislio sam da će ljudi početi odlaziti, da će se raspasti. Ali, nevjerojatno, u tom trenutku otišao je samo jedan čovjek. Raspitivao sam se za pomoć, pisao sam Nenadu Bakiću da pita Emila Tedeschija može li on pomoći, jer nisam Emila lično poznavao. Nisu mi ni Nenad ni Emil u tom trenutku mogli pomoći. Ali, pomogao mi je jedan od kupaca, poslao nam je 200.000 dolara. I jedan čovjek s naše IT scene, iz BiH. Čovjek koji prolazi kroz zidove. U tom trenutku sam ga poznavao dva dana, a odmah je pristao pomoći, posudio mi je 300.000 dolara, otkriva Rimac.

Kako Klix.ba saznaje, riječ je o Igoru Kreziću, osnivaču i vlasniku mostarske kompanije NSoft. On je i utemeljitelj preduzeća SPARK, SYNC, Stark Solutions i Rolla.

Čovjek je genijalac i ponosan sam što sam imao priliku pomoći, rekao je kratko Krezić dodavši da nije želio nikada praviti marketing od toga.

A sve je počelo kada se pojavio tajanstveni investitor koji je na kraju prevario Rimca i doveo kompaniju na rub propasti.

Leutar.net Rimac otkrio: Bio sam pred bankrotom, ali spasio me genijalac iz Mostara

Pojavio se taj jedan gospodin, nazovimo ga John, da ne kažemo pravo ime, porijeklom je Šveđanin, ali je Amerikanac. Došao je u Hrvatsku drugim poslom. Uložio je rano u Twitter, Spotify, pokazivao nam je snimke kako se zabavlja u Dubaiju, fotografisao se na skupim jahtama, dolazio privatnim avionima. Zaljubio se u našu tvrtku, svi su nam govorili da preselimo tvrtku izvan Hrvatske, a on nam je govorio: “Ma neee.” Ono, sve nam je zvučalo super. Doduše, malo je bilo čudno kad je počeo nabacivati poznata imena poput jednog bogatog Poljaka pa Sergeya Brina (suosnivača Googlea, op. a.). Rekli smo mu OK, možemo s tobom, ako budeš stvarno brz, imamo i druge zainteresirane investitore. I on kaže: “Može!”. Već tu je dao neku svoju ponudu da će uložiti 27 milijuna dolara za Rimac, a tri milijuna za Greyp. I mi javljamo Kinezima da imamo boljeg investitora, John je glavni, vi možete biti drugi. I čak oni pristanu, dakle sve super. To je bio lipanj 2016. godine, ispričao je Rimac.

To je i vrijeme kada su se počeli pojavljivati problemi.

John se tada javio s idejama da ipak treba mijenjati neke ugovore, iako ih je već bio vidio. Tu smo se natezali, ali smo rekli, “‘ajde možemo još nekoliko mjeseci preživjeti”. Iako nam je lagano već škripilo, jer tvrtka ostaje bez novca. A ne želimo reći investitoru da nemamo novca za sljedeće plaće. Odgađali smo to koliko god smo mogli. Tada smo imali više od 150 zaposlenika. To se sve odužilo zbog izmjene dokumenata pa smo tražili Johnu dva-tri milijuna za premošćivanje. Da možemo preživjeti i još peglati po ugovorima. Pristao je. To je bilo oko Božića 2016. Ali, ništa se nije događalo, a tjedni prolaze. Već smo u panici, zovemo banku svaki dan, a iz banke nam govore da ih pustimo na miru, da će nam javiti kad stigne novac. Banka nas je upozorila da budemo oprezni, da misle da je to prijevara. Mi imamo krizne sastanke u tvrtki, što ćemo sada. Nije tako jednostavno prekinuti s jednim investitorom i krenuti s drugim, a već smo bez novca. Početkom 2017. skužili smo da nešto ne štima. Svaki dan nam je panika, balansiramo, a račun nam je na nuli, totalna banana…, prisjetio se Rimac, a zatim otkrio priču o Hercegovcu koji je “spasio stvar”.

Izvor: www.jabuka.tv

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.