Mali hrvatski grad privlači nove stanovnike kućama za jednu kunu

Kako bi privukli nove stanovnike, na sjeveru Hrvatske nude kuće praktički besplatno.

Selo Legrad na sjeveru Hrvatske, na granici s Mađarskom, već se dugo suočava sa smanjenjem broja stanovnika. Trenutno živi oko 2.250 stanovnika, što je dvostruko manje nego što ih je bilo prije 70 godina.

Sada je lokalni gradonačelnik Ivan Sabolić odlučio pokušati preokrenuti taj trend ili ga barem zaustaviti mjerom po uzoru na Italiju, gdje se posljednjih godina na nekoliko mjesta nude kuće ili parcele za smiješno male iznose.

Sabolić je sada stavio sličnu ponudu na stol, zainteresiranim kupcima ponudio je nekoliko praznih kuća i napuštenih gradilišta za jednu hrvatsku kunu (0,13 eura), a grad je spreman obezbijediti kupcima i do 25 hiljada kuna (više od 3000 eura) za obnovu, javlja Reuters.

Naravno, plaćanje kupoprodajne cijene nije jedini uvjet za kupnju, mora biti zadovoljeno nekoliko drugih kriterija: kupci moraju biti mlađi od 40 godina i solventni, a također se moraju obavezati ostati u Legradu najmanje 15 godina godina.

Za početak je u ponudu uključeno 19 nekretnina, od kojih je 17 već prodano, navodi Reuters, a stranci su navodno zainteresirani i za njihovu kupnju.

– Nakon izvještavanja o našoj kampanji u medijima, dobili smo upite i iz prilično udaljenih zemalja, poput Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine i Kolumbije, rekao je Sabolić za Reuters, „ali za početak smo se uglavnom fokusirali na ljude iz okolice a svi koji su su do sada došli su s ovog područja.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.